Sabtu, 25 Ogos 2018

Kuetiau Daging

Salam, berjumpa lagi. Lapar plak malam-malam ni. Jom kita masak



Ok...mari semak resepi

1. Kuew teow sebungkus
2. Daging yang dihiris nipis
3. 2 ulas bawang putih dicincang halus
4. Cili padi, cili merah
5. Lada sulah
6. Kicap pekat
7. Kicap cair
8. Sos Tiram
9. Kiub pati daging
10. Fish Sauce
11. 2 biji telur
12. Tauge
13. Sedikit tepung jagung

==========
Langkah 1
==========

Perap daging dengan 1 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu kicap cair + lada sulah + sedikit minyak dalam 10 minit.

===========
Langkah 2
===========

- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan

- Masukkan daging dan goreng sebentar

- Masukkan Kuew Teow biarkan sebentar

- Masukkan 1 setengah sudu sos tiram, 1 sudu kicap, 1 sudu kicap pekat, pati daging dan 1 sudu fish sauce + cili padi

- Kacau sebati semua bahan. Api sedikit besar. Biarkan kuew teow tergoreng dan kuew teow berubah menjadi berbintik bintik kerana terbakar. Ini menjadikan kuew teow lebih wangi dan beraroma.

- Pecahkan telur di atas kuew teow. Biarkan sebentar. Tindihkan telur dengan kuew teow di sekelilingnya. Biarkan sebentar. Kacau sebati semua bahan tadi.

- Masukkan tauge. Tutup api serta merta. Gaul sebati semua bahan.

- Sedia dihidang dengan cili merah.

Terima kasih, jumpa lagi

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...