Salam Ramadhan ke 4. Hari ni CKak masak rondang ayam nismilan plak laa...senang amat masak eee.....takdo bawang bagai. Untong yooo zaman rego barang mahal ni, kito kono la pandai berjimat. Hahahahaha...
RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - dipotong-potong
2 cawan air
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
Garam
Bahan Kisar:
Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
5 biji cili kering
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Cara-caranya:
Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.Masukkan air. Masak hingga mendidih.Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga pekat/kering
Rajin sikit, buat la pulut kuning. Perghhh....
RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - dipotong-potong
2 cawan air
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
Garam
Bahan Kisar:
Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
5 biji cili kering
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Cara-caranya:
Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.Masukkan air. Masak hingga mendidih.Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga pekat/kering
Rajin sikit, buat la pulut kuning. Perghhh....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan