Gulai Lemak Pucuk Paku Telur Asin
Salam...
Hari ini agak sibuk. Bangun jer pagi, Jebat dah ajak pegi mandi manda kat Hulu Langat. Program awal nk balik Melaka, tapi tak jadi (agh..malas nk citer lebih)... tapi memandangkan dah ambik cuti dan janji dengan anak2, maka terpaksalah juga tunaikan. Tak dapat mandi laut, mandi air sungai pun jadilah.
Sepanjang jalan nk masuk Sungai Congkak tu memang banyak orang jual sayur kampung. So kami pun berhentilah kejap, beli pucuk paku. Asyik tengok kak Atie jer masak pucuk paku...hehehe....
Resipi hari ini, dimasukkan telur asin, selain udang kering. Fuh..abis diet aku, terpaksa makan malam (demi pucuk paku) hehe
Bahan
1 ikat pucuk paku
1 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
sedikit udang kering
1 bijik telur asin
bahan mesin
15 biji cili api
2 ulas bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
garam
Cara.
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali telur asin, santan pekat dan masakkan sehingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, perlahankan api dan pecahkan telur asin ke dalam kuah. Tunggu sekejap hingga telur masak. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih
2. Masukkan semua bahan kecuali telur asin, santan pekat dan masakkan sehingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, perlahankan api dan pecahkan telur asin ke dalam kuah. Tunggu sekejap hingga telur masak. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih


Ulasan
ita tak pandai makan pucuk paku.. tapi lauk kembung masak taucu tu mmg ita suka...