Homemade Aiskrim
Salam hujung minggu semua. Hari ni aku buat eskrem plak. Saja2 cuba. Kalau ada mesin aiskrim mesti lagi smooth aiskrimnya.
Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeemate (tepung krimer)
250 ml susu segar
1/2 cawan gula pasir
*perisa vanilla
- Optional (Kalau tak suka vanila,boleh tukar ke perasa lain spt coklat, stoberi, dll)
Cara-cara
Satukan coffeemate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 1/2.
Keluarkan dan letakkan perisa vanilla. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
Selamat Mencuba ~
Yuk...jom makan sama-sama.
Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeemate (tepung krimer)
250 ml susu segar
1/2 cawan gula pasir
*perisa vanilla
- Optional (Kalau tak suka vanila,boleh tukar ke perasa lain spt coklat, stoberi, dll)
Cara-cara
Satukan coffeemate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 1/2.
Keluarkan dan letakkan perisa vanilla. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
Selamat Mencuba ~
Saja buat perisa vanila, sbb boleh makan dengan macam2 filling. Anak2 suka makan dengan chocolate Hersley, aku plak suka makan ngan fresh strawberry.
Yuk...jom makan sama-sama.


Ulasan
Wah,kelazzz buat aiskrim sendiri...
Kak Gerau= ala kak, biasa jer..tak setanding Baskin Robin pun..ni Bakul Rabak punya versi..kehkehkeh
Erin- ni guna cecair, vanilla esen yang warna putih (plain) beli kat Yummies Bakery Bandar Baru Bangi, 1 botol rm2.20.
lazatttt!kan kak?kan???