Getuk Ubi Goreng
Korang pandai cabut ubi kayu tak?? hahaha...jangan ler nk tunjuk kuat..kang terkangkang jer terjelepuk jatuh...wakahkahkah.,,, kalau tanah gambut ok la lagi...tp kalau tanah keras...adoi laa...baik beli jer daripada nk mencabut ubi tu...Idak pun panggil jer jentolak tolong korek..hahaha
Hari ni masak kuih berasaskan ubi kayu plak.Rebus pun sudah, kukus dan bakar pun sudah. So hari ni goreng la plak. Sapa la yang mula2 menemui kuih ni yer. Gerenti orang tu suka makan ubi kayu.
Sapa yang tak tau respi tu, boleh la rujuk kat resipi trymasak.my. (selalunya aku masak tak ikut respi pun, main taram jer... baca sekali imbas kat web pastu main ingat jer...malas ler nk buat rujukan beria2...)
Bahan-bahan
-600 gm ubi kayu
-1 cawan gula
-½ biji kelapa parut
-Garam secukup rasa
Bahan untuk tepung
-tepung gandum
-sedikit tepung beras sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit
-sedikit air
Cara-cara
-Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan.
-Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk.
-Setelah itu, angkat dan toskan airnya.
-tumbuk ubi panas-panas hingga gebu.
-Masukkan gula dan kelapa.
-Bentuk kan menjadi bebola sederhana besar
-goreng bebola dengan tepung
Cara membuat tepung
-campurkan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Ok.... sapa yang teringin tu, pegi beli ubi kayu dulu yer... kat pasar harga rm2.50 sekilo. Kalo nk lagi murah, tanam sendiri...pastu cabut sendiri ek...hehehe.....


Ulasan
ada tak jual yg dah siap parut ye? jawab..jawab...