Masak Lemak Daging Salai+Bacang Muda
Pada sesiapa yg selalu buat dengan rebung atau mangga muda, cuba buat dengan bacang plak. Lagi ummph... terangkat ko!!

Bahan-bahan
>daging-dibersihkan, dilumur garam kunyit dan dibakar.
>buah bacang muda-dikupas kulit dan dipotong kiub
>cili padi kampung secukupnya
>kunyit hidup
>santan cair
>santan pekat
>garam, perasa
Cara-cara
1.Daging yang dibakar tadi, dihiris halus dan diketepikan.
2.Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup dan garam hingga lumat.
3.Masukkan bahan yg ditumbuk tadi ke dalam periuk, bersama sedikit santan cair
4.Rebus seketika bahan tadi.
5.Masukkan daging dan bacang muda. Tambah lagi sedikit air, biar hingga mendidih.
6.Masukkan santan pekat.Tambah banyak mana kuah yg dikehendaki.Ada orang suka masak lemak yg pekat, dan ada yg suka jenis cair..so, terpulang ler...
7.Kalo kurang garam, tambahkan garam dan masukkan perasa.
Siap,,,selamat menjamu selera. Lebih sedap dimakan bersama ikan masin atau ikan pekasam, sambal belacan, ulam2...


Ulasan
Fiza-bacang muda la..kat dapur tu ada sebijik lagi, nk tunggu masak jugak... nanti dh masak, kita hanto g umah yer