Cucur Kacang Hijau @ Kuih Kasturi
Ni kuih paberet my laling. Nk membuatnya agak leceh ler sikit, yelah kacang hijau tu kena rebus dulu, kemudian barulah campur dengan bahan lain dan goreng. Kan dua kerja tu. Kalau wat bubur kacang jer senang ler sikit. Lebur jer
Ni kuih zaman kanak2 aku ler jugak. Selalu beli kat kantin sekolah.
Bahan-bahan
>1 mangkuk kacang hijau yg sudah direbus sampai empuk
>2 sudu tepung gandum
>3 sudu kelapa parut
>2 sudu gula (kalo suka manis, leh letak lebih)
>garam-secubit jer
Adunan butter
>tepung beras
>air kapur
Cara-cara
1.Tepung beras dan kapur dicampur seperti membuat butter untuk pisang goreng. Bila dh siap, ketepikan.
2.Dalam satu bekas, masukkan kacang hikau, tepung gandum, kelapa parut gula dan garam. Gaul rata.
3.Ambik sedikit adunan dan bentukkan menjadi leper.
4.Celup dalam adunan tepung tadi.
5.Goreng hingga kekuningan.

Ni kuih zaman kanak2 aku ler jugak. Selalu beli kat kantin sekolah. Bahan-bahan
>1 mangkuk kacang hijau yg sudah direbus sampai empuk
>2 sudu tepung gandum
>3 sudu kelapa parut
>2 sudu gula (kalo suka manis, leh letak lebih)
>garam-secubit jer
Adunan butter
>tepung beras
>air kapur
Cara-cara
1.Tepung beras dan kapur dicampur seperti membuat butter untuk pisang goreng. Bila dh siap, ketepikan.
2.Dalam satu bekas, masukkan kacang hikau, tepung gandum, kelapa parut gula dan garam. Gaul rata.
3.Ambik sedikit adunan dan bentukkan menjadi leper.
4.Celup dalam adunan tepung tadi.
5.Goreng hingga kekuningan.



Ulasan
princessharyati, cikwan - betul tu, kuih ni leceh sikit nk membuatnyer, kita pun malas.. ni sebab nk makan sangat sbb tu buat..