Kuih keria@gelang
Hang Jebat aku tuh memang konservatif sikit.Kalau buat kuih apapun, kena ikut bentuk asal. Kalau tidak, pasti akan kedengaran seribu komen.
Resepi ni dapat dr Quinnie, myresipi. Kuihnya lembut jer, walaupun simpan sampai ke malam. Jom kita share resepi tuh

Bahan-bahan ( 15 biji )
>500 gm keledek (saya buat keledek merah + putih)
>1 cawan tepung gandum
>1/4 cawan tepung ubi kayu
>1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air
Cara-cara
1.keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
2.toskan keledek dan lecek hingga lumat
3.campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
4.ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
5.goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
6.panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian 7.masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah dianggkat.

