Terung Masak Lemak Putih, Sambal Tumis Udang & Ayam Goreng
Salam..
Dah hari Khamis kan...sekejap jer masa berlalu... uuu... rasanya tahun ni bumi berputar laju sikit pada paksinyer.... (yer ke?? )... hahaha..
Inilah lauk ringkas hari ini. Terung Masak Lemak Putih. Masa ke pasaraya NSK minggu lepas, CK borong la terung panjang sampai satu bungkus besar. Dah plan nk masak goreng berlada, kari dan macam2 lagi. Tapi lauk inilah yang dibuat dulu...yang lain tu, entah laaa.....
Resipi campak2 jer..tumbuk kasar bawang merah dengan udang kering, pastu campak dalam piyuk. Potong la cili kering/cili merah dua tiga hiris dan campak sekali. Pastu masuk la santan dan terung. Didihkan....tambah garam dan perasa...SIAP ...
Lauk gini sedap makan dengan sambal belacan dan ikan kering. Tapi hari ni stok cili merah dan cili padi dah kembali ke pasaraya. So takdelah sambal belacannya....
Dan...untuk membangkitkan rasa pedas, CK masak ler plak ni
Sambal tumis udang.... ok lah kan.... ada rasa pedas2 sikit. Cian kat Along, dia tanya takde petai ke Ma?? alahai...petai kat pokok lagi nak....
Dan.... tak cukup 2 lauk, mesti ada satu lauk lagi kan.....
Selalu buat ayam masak kicap, ayam masak merah, uuuu...dah boring... hari ni nak makan ayam goreng plak.. ni versi rangup krap, krup, krap krup.... mcm kat kedai mamak tu...wallah.....best meratah ayam goreng ni....hahaha
Opsss... drumstik tu khas untuk Rayyan, sbb dia dah terpengaruh dengan Upin Ipin yang suka makan ayam goreng !!!
Ok...rasanyer cukup lah 3 lauk ni, tp entah laaa...si anak bujang tu sure tak laju makan, sbb lauk paberet dia takde.....
OK...SELAMAT MAKAN TENGAHARI kepada semua !!!


Ulasan
kita baru je 1st time pegi pasaraya NSK last week kat kuchai lama... sempat borong cili merah satu plastik besar tu.. murah betul ye... tp nak kena pndai pilih jugala... tak semua brg murah..
Yer...harga barangnyer tak semua murah, dua minggu sudah ayam rm4.60sekilo, tp minggu ni dah naik rm5.60.. pastu kat pasar basah ramai plak orang... sesak !!
gi NSK ye..tempat keje ina kat belakang tu jer..
Akak n famili pun suka terung, apa2 masakan terong mesti habis.