Apam Mekar Strawberri
Salam Isnin...
Dah lama CK tak buat apam mekar ni...asyik polkadot jer...dan minggu lepas kawan CK request apam ni untuk hujung minggu ni. Disebabkan dah lama tak buat, so baiklah CK test try dulu untuk diri sendiri...almaklum ler...dah lupa respi yang mana satu...
Cuba respi pertama...alamak...fail....bukan tak mekar, tp ibarat malu2 nk senyum...lepas sejuk dia kuncup balik...ish,ish, ish...takleh jadi ni...maka kenyanglah di Dusbin tu....cuba plak resipi kedua.... (sib baik bereksperimen dengan sebijik jer telur....)
Silap CK jugak..main salin jer respi, pastu tak tanda mana satu respi yang betul2 menjadi.....patutnya CK pangkah jer terus respi yang tak brapa nk jadi tu)
Akhirnya...jumpa jugak respi sebenarnya..... Ini apam perisa stoberi. Muak plak makan apam rasa vanila biasa tu. Mari kita share resipi tu yer...utk rujuan CK sendiri jugak
APAM MEKAR CK
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
115gm gula pasir halus
1 biji telur
esen vanila/stoberi emulco/pandan emulco
100ml air berkarbonat perisa strawberri- guna F&N
150gm tepung gandum
1sk ovalet
1 sk baking powder
Cara-cara
Panaskan pengukus dan biar air mendidih.
Tepung gandum dan baking powder diayak dan ketepikan
pukul telur dengan gula sampai hancur dan gebu
masukkan esen dan ovalet, pukul lagi
masukkan tepung berselang-seli dengan air berkarbonat
masuk dalam piping bag dan paipkan ke dalam acuan
kukus selama 8 minit, suhu 260
** kalau guna dapur gas, gunakan api besar, air mestilah menggelegak. Kalau tidak, apam tidak akan mekar setaman. Rumah CK mmg guna dapur elektrik sepenuhnya. So itulah tahap apinyer... kalau apam polkadot, apinya 200
Si Irfan dah request nk bawak apam ni ke sekolah. Untuk kawan2 dia katanya.


Ulasan
Nak juga cuba yang mekar ni, mohon share resipi ye ^__^
cantik jer kaler apam mekar nie...
sama lah kekdg apam nie dier mekar semekar nyer tapi
ada kala ia nyer malu hendak mekar..tak tahu kenapa hehehe
irfan tak de request bagi ucu sekali ker.....
teringin jugak ni...
Nk lebih selamat, telur putih tu dipukul sampai kental dulu, baru masukkan kuning telur...kemudian, pukul lagi sampai kembang...
Thanks a lot utk kakak cendana kasih sbb share resepi nehs... mesti simpan! :D
alhamdulillah...akhirnya...menjadi jugak kan..tu lah...usaha tangga kejayaan...sure Faizah pun senyum setaman...hehehe...
terima ksih atas perkongsian resepi...