Kaswi Pandan
Salam...
Minum petang yang senang dibuat, tp akan jadi susah kalo mood malas datang..hehehe... Meh layan resipi yang senang lagi sedap ni. CK lebih sukakan kaswi warna hijau daripada yang guna gula melaka tu.
Kalo buat kaswi pandan, memang CK suka guna resipi daripada cikgu Hafi di Myresipi ni. Tak pandang resipi lain dah...entah laa..kena dengan tekak !!!
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 sb tepung ubi
daun pandan
sedikit perwarna hijau
1 sk air kapur mkn
sedikit garam(gaul bersama kelapa parut)
1/2 biji kelapa parut(putih shj)
Cara-cara
blend sema bahan diatas kecuali kelapa parut & garam...
tapis bahan yg telah di blend kedalam loyang...& kukus selama 30-40 minit...
setelah masak sejuk kan terlebih dahulu...
bolehla dipotong...& gaul bersama kelapa yg telah digaul bersama garam...blehla dihidang untk minum ptg @breakfast
Senang sangat nk buat kuih ni. Masukkan semua bahan dalam blender pastu letak dalam loyang. Kukus la sampai masak. Tapi itulah, kalo mood malas datang, benda yang senang pun jadi susah.
Sukatan gula yang CK gunakan ni sudah dikurangkan daripada resipi asal. Inipun dah manis (entah la, mungkin sebab CK dah tak makan manis kot...)
Piring ni amat nostalgia. Tinggal 2 bijik jer lagi. Lain sume dah pecah !!!
♥♥♥


Ulasan
Skang ni saya tengah rajin sikit, tu yg dapat buat kuih ni..hehehe...slamat berehat akak !!!
sedapnye petang makan kaswi pandan disalut kelapa yg banyak camni he he feberet nih
CK piring tu sama la ngan akak nye he he tp akak dpt 1 je masa kemas2 pingan mangkuk lama2 kat umah mak. cantik kan, bunga2 nya tu