Murtabak Daging
Salam..
Hujan lebat di Bukit Jalil. Sejukkkk....dapat la sekejap CK lelap mata (dlm 10 minit kot), dan bangun jer tido..alamak, lapar laaa... apa nk buat utk dikunyah petang ni yer??
Tengok esbox, ada instant paratha. Errm... sure tak dapat pegi pasar malam hari ni, so kita buat murtabak sendiri lah kat rumah :)
Bahan-bahan
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit
ajinomoto
2 keping instant paratha
2 biji telur
cara-cara
-bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. -goreng sehingga pecah minyak.
-kemudian masukkan daging cincang.
-apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu, masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air.
-masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
-ambil kulit paratha dan leperkan menjadi nipis.Kemudian bungkus inti murtabak menjadi segiempat.
-goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. Nk lagi sedap, goreng dengan minyak sapi.


Ulasan
sedapnya..
yer, kalo buat sendiri, boleh letak inti banyak2, daging banyak2... kalo yang beli kat pasar malam tu banyak kentang ngan bawang jer