Hari ini bersarapan dengan laksam. Uuuu...paberet ai ni.. setiap minggu wajib beli kat pasar malam (hari khamis, pasar malam LP)..laksamnya sedap, kuah isi ikannya pekat. Pedas dan ermmm...takleh ni discribe la... mmg sedap.
Tapi disebabkan minggu lepas ujan dan CK pun kena demam campak, so tak dapat la nk pegi beli. Sure adik tu tertunggu2 CK kan. Hehehe... dan...bila dah teringin sangat, terpaksa la buat sendiri.
Tapi disebabkan minggu lepas ujan dan CK pun kena demam campak, so tak dapat la nk pegi beli. Sure adik tu tertunggu2 CK kan. Hehehe... dan...bila dah teringin sangat, terpaksa la buat sendiri.
Resipi ni CK dapat dari blog Ita Jepun (juwitafariz) CK copy dari sana jer..Thanks Ita..
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
* 3cwn tpg beras
* 1/2 cwn tpg gandum
* 4cwn air suam
bahan kuah:
* Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
* Sdkt halia
* Sdkt bwg putih
* Sdkt bwg merah/besar
* Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
* Santan
* Asam keping
* Sdkt garam
* Sedikit gula merah/gula
Bahan ulam
* timun,kacang panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
sambal cili:
* cili merah
* belacan
* garam
* limau
Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah, dan lada hitam(ita ambil segenggam kaun kesum dan kisar sekali). Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
kat rumah ni hanya CK ngan Along jer suka makan laksam ni. Jebat tak masuk book. Kiranya adalah juga member nk makan. So takdelah CK sorang jer yang mengadap laksam ni kan. Nk bagi kat jiran, sure jiran2 tak biasa makan laksam ni. Kalo laksa tu mmg diorang suka laaaa..
Sori laaa...ini jer la gambar yang mampu/terdaya di snap. Dah tak sabo nk makan...hehehe....
5 ulasan:
Assalam CK..feveret kita serupa..acik pun suka sangat makan laksam..lebih2 lagi dicampur sambal belacan tu..
sedapnya laksam...my febret jugak tu...:)
Suka makan tapi tak penah buat sendiri lagi...tetiba tekak ni teringin lak nak makan...amik resepi dulu lah...:)
Saya suka sangat laksam. Tapi tak pandai buat. pernah try sekali hancusss.. last2 makan dengan spaghetti je. hehe
pandaiiinya masak laksam
peberet kak es ni. boh pulak dgn sambal tu..perghhh!!!
Catat Ulasan