Badak Berendam
Salam..
Sebenarnya sejak 13 tahun kawin, CK tak pernah, tak ingin, dah tak berperasaan langsung nk buat apatahlagi makan kuih badak berendam ni. Seingat CK lah..last skali tengok kuih ni (tengok jer, tak makan pun) masa CK kecik2 dulu..arwah mak CK buat.
Errmm...berkurun kan... dan tahun ni, nostalgia badak berendam kembali. Itupun lepas ber'kursus' dengan kak Sheila..hehehe...
Dan..keinginan membuat hippo ni membuak2 setelah beberapa orang rakan CK asyik dok ulang beli kuih ni jer kat Pasar Ramadhan. Sedap ke? so CK pun terai (try) ler..
Badak Berendam
Resipi dari : Kak Besah MyResipi
Sumber : Cendanakasih
Bahan-bahan ( dlm 20 biji )
* 2 cawan tepung pulut
* lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
* inti kelapa secukupnya
Dadih
* 2 1/2 cwan santan,
* 2 sudu tepung beras dan 1/2 sudu teh garam
* 3 helai daun pandan
Cara-cara
1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat, lebih kurang 10 mnit - ketepikan.
2. bulat2 kan inti kelapa ikut saiz yang dikehendaki
3. campurkan garam dgn air pandan dan gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
4.ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
5.didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. pastu masukkan bola2 pulut kedalamnya.
6.bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat dan ditos kan.
7. terus masukkan kedalam dadih tadi..
8.siap dan bolehlah dihidangkan
Anak-anak tanya, "kuih apa ni mama?" CK jawab " Green Hipo in White Mud" hahaha !!!!


Ulasan
boleh buat nnti...
sedaaapnya tgk badak berendam tu akak... mmg diana x perna buat lagi resipi nie... menarik kan