Khamis, 8 Julai 2010

Mee Sizzling

Memang lapar kalo dok sorang2 ni. Takde kawan nak sembang, cuma layan games kat tenet ni jer.. idak pun blogwalking... dh penat tu...makan ler plak...

Meh sapa nk share mee sizzling ni? cepat, cepat... ada banyak lagi tuh... tapi bawak telur sendiri yer. Tak kira ler telur penyu atau itik....wakahkahkah...



Sapa tatau masak mee ni, ni ada resipinyer... cubalah..sedap woooo..kalau kat foodcourt satu hot plate= 6.90. Pas tu sikit plak tu..tak puas makan...

Bahan-bahan
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara-cara
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

Telur separuh masak tu wajid ada. Kalau tak, pasti tak cukup syarat....

Makan ngan cili hijau+kicap



Ok..sampai sini dulu...

4 corat coret:

Cik SHiNJU berkata...

perghhh...npk sedap jer...
lapoooooooooooooo.....

kakchik berkata...

kakchik naaaaaaak
hr ni tak masak sebab dok ngadap asaimen dan kelas online oum
tenet buka memanjang tp tak smpt nak bw sgt.
nmpk je tajuk noorma tu kakchik tinggal kelas jap hehe

Dayah berkata...

Salam Kak.

Wahhhhhhhhhh.. kecur mulut!
Nak nak nak...

cikmanggis berkata...

pasti kena cuba resepi kegemaran anak-anak ni.Terima kasih sebab bagi idea untuk besok:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...