Selasa, 13 Julai 2010

Homemade Chocolate ...lagi.....

Salam...hari ni aku tak masak, sbb tak brapa sihat..ni coklat yang aku buat petang semalam (dh dekat senja). Along nk bawak g sekolah bagi kawan2 dia rasa. Aku pesan kat dia bagi jer kat kawan2 rasa..jangan jual..nanti papa marah....




Resipi asas membuat coklat ni boleh tgk resipi kat sini yer...dari umah Kak Liza

Bahan
300 gm cooking coklat (yg biasa korang buat topping kek tu...)
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]
acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

Ni buat untuk makan anak2 jer..sbb petang tadi aku pegi kedai bakery tu, nampak plak coklat stoberi. Terus beli. Pas tu beli pulak coklat mould. Ish..apa hal lak ni? balik terus aku buat coklat ni..

Dalam coklat ni takde lah inti. yang warna pink tu perisa stoberi.


TAPI kalo korang nk lagi sedap, pakailah coklat couverture atau compound. Boleh beli kat Bakery Shop. Ada pelbagai jenama. Antaranya ialah Selburne (betul ker ejaan ni...) dan macam2 coklat lagi..Ada coklat putih dan dark coklat. Tp kalo guna converture coklat ni, tak payah ler campur dengan coco butter tu..sbb bahan dalam dia dh siap sume...cuma cairkan dan temp ikut suhunya dh siap untuk dimasukkan dalam acuan. (nanti aku akan update tips bagaimana membuat coklat yang sedap...)

Untuk coklat stoberi kat atas tu, aku cairkan macam biasa jer..dan masukkan dalam mould. Ada pelbagai perisa dan warna. Oren, stoberi, yam, dll. Rambang mata tgk coklat2 kat kedai bakery tuh.Sbb tu kalo pegi aku dok sana lama2. Menyembang plak ngan tokeh kedai tu..

Kalo korang kreatif bolehlah pelbagaikan warna dan perisa. Buat macam2 bentuk pun boleh. Kalo rajin boleh wat niaga, macam beberapa orang kawan aku. Tapi aku ni buat untuk makan anak2 jer..sbb aku mmg takde talent nk niaga benda2 coklat cenggini. Kerjanya remeh..dan aku pun takde kreatif sangat. benda rulit2 ni aku tak brapa suka buat...Hang Jebat pun tak bagi.

Esok lusa aku tunjuk bagaimana nk buat coklat oreo plak yer.. tunggu.. (terpaksa ler ke Yen Bakery utk cari edible image. Idak pun aku taram jer buat corak bunga2 tuh.



7 corat coret:

Wanieyra berkata...

Salam kak, sedapnya. Nanti jgn lupa ajar kita org cara2 nak buat coklat oreo je, teringin betul nak belajar

MAS ( DUNIAKU ) berkata...

sedapnya coklat...mas nak sikit...

Masni berkata...

wah...best nih...dapat gak buat coklat sendirik...thks kak noorma

Noorma > SEMUA berkata...

Bukan niat nk SPEDO bisnes orang, tp sekadar berkongsi resipi. Sapa yang banyak duit, terlebih duit atau malas nk buat coklat bolehlah order/beli...
tp sapa yang teringin mencuba sesuatu yang baru @ nk jimat duit @ nk makan sendiri anak beranak, bolehlah cuba..
Perlu ingat satu perkara, rezeki itu ketentuan Allah..kalau pembaca blog lain tak dapat resipi coklat tu dr blog aku ni, mungkin diorang dapat kat blog lain... so hidup didunia ni jangan kedekut..

Lovely Kitchen berkata...

Salam sis...
terngin nak buat tapi takut x sedap mcm yg beli tu..hihiii
mungkin kena guna brand cooking chocolate yang sedap utk dptkan rasa chocolate yg sedap...ada tips or sugesstion utk brand yg sedap tak sis?
nway setuju benar dgn pndpt akak ttg jgn kedekut dan rezki ketentuan Allah...;-)

Ummi berkata...

Salam Sis,

Terima kasih atas perkongsi. Dah cuba tapi guna selbourne-dark chocalate - ready made aje. Nak buat buah tangan balik kampung utk raya nanti :)
chocalate selbourne tu makan cam tu je pun dah sedap ...

Terima kasih
Ummi
http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/

Ummi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...