Isnin, 19 Julai 2010

Lemak Cili Padi Ikan Merah

Hari Isnin, memulakan tugas macam biasa. Tinggal berdua ngan Ryan sampai pukul 12.30. Lepas tu sorang demi sorang akan balik, dan rumah akan kecoh semula.
Semalam badan macam tak brapa sihat. Tapi lepas telan panadol dan ubat selsema, badan dh kembali ok.

Boring plak bila hari2 kena masak. Agaknya inilah yang mak aku rasa dulu. Tapi walau apapun yang mak aku masak, tekak aku sume rasa sedap. Berpinggan-pinggan nasi aku tambah, sampai ler badan jadi tembun.

Takde idea nk masak apa? takkan kari lagi kot.. sup dh jemu, last2 buat jer lah masak lemak cili api, faberet Hang Jebat aku tuh. Dia mmg la suka lauk cenggini, tp anak2 tak boleh makan, pedas !!!

Sume orang pandai wat masak lemak cili api kan. Ni versi ori negeri sembilan. No bawang-bawang. No serai...Kali ni aku rencahkan dengan kubis jeruk. Siap satu lauk.

Takde ayam memang tak sah. Sekurang-kurangnya mesti ayam goreng. Hari ni buat sambal ayam plak. Nama jer sambal, tp tak brapa pedas, sbb aku buang semua biji cili kering tu. Irfan dan along memang suka lauk sambal macam ni.

Sup tauhu jepun ngan sayur campur. Aneka macam ada kat dalam tu.Pilih jer yang sesuai dengan tekak masing2.





Cerita hari ini : Mood tak brapa bagus la. Entah laa. Macam nk makan orang pun ada...hehehe...

3 corat coret:

azeefazfar berkata...

tiap kali saya datang sini mesti tersenyum sorang2..akak ni kelakar kan, happy je..tak mood pun ayat2 akak tu jadi kelakar laktu boleh masak best2 gak..

Suzi berkata...

noorma, samalah kat sini pun kalau blh diaorg tu nak ayam je hari2...bila masak ikan...buat tak nampak je...

ijan berkata...

Salam Kak Noorma,
Masak lomak cili api bestnye. Kalao orang nogori punye resipi mesti berapi pedasnya ni. hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...