Selasa, 6 Julai 2010

Coklat

Salam...

Sebenarnya aku dh tau sikit2 buat coklat ni 3 tahun lepas. Buktinya mould coklat tu aku beli 3 tahun lepas kat Pasaraya Grand Union Seri Kembangan ni. Masa tu Irfan kecik lagi, aku angkut dia skali masa beli coklat mould tu. Masa aku buat coklat tu, aku cuma letak badam kat dalamnya dan ada la campuran white coklat.

Kini demam coklat melanda lagi. Terbaru ada biskut oreo kat dalamnya dan corak coklat pun dh advance.Siap leh kaler2 lagi. Cantik dan mengiurkan. Anak2 aku apa lagi, suruh le mama diorang buat.


Kali ni buat coklat yang ada inti kelapa kat dalamnya. Sebenarnya anak2 request yang coklat oreo tu, tapi aku malas plak nk pegi kedai tengahari cenggini, so buat ler dengan inti kelapa (macam tren dulu2 tu...) Dengan perisa mint.

Bahan
300 gm cooking coklat [jual kat kedai bakery tu]
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]
acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.






Borink plak hari ni, Hang Jebat balik lambat lagi. Nak buat apa yer lepas ni??

3 corat coret:

MUMMY berkata...

awak dah pegi klas cekelat yer....mesti best.....nnti boleh share "the making of noorma's choc"

Yat Maria berkata...

Salam Noorma

Cantek cekelat tu..budak2 musti sukan :)

CatlinaFly berkata...

wow weee...my fevret ni kak! :)...dah lama juga berhajat nak buat ni..nampak mudah, tapi sy yang tak terbuat2 lagi heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...