Isnin, 14 Jun 2010

Rojak Buah (chinese style)

Apsal hari ni sume makanan cina jer ek?? pagi tadi breakfast roti bakar ala chinese... bantai laa... janji sedap dimakan.. Sekejap tadi tgk dalam AFC, sedap jer orang tu makan rojak. So aku pun cepat2 start kete dan pegi ke pasaraya dekat ngan umah aku ni.Si Ryan syok tido, so aku suruh Along ngan Irfan jaga dia kejap. (aku ni kalo nk makan sesuatu, beria2 aku mencari, tapi kalo angin malas dh datang, nk kuar rumah time cuaca redup pun malas...)



Condiments :
100g pineapple (rind removed)
100g yam bean (peeled)
100g cucumber
50g dough fritters (cakoi..aku beli jer kat gerai tepi jalan tu..)
1 teaspoon red ginger plant bud (shredded)
150g roasted peanuts
sesame seed (ni aku tambah)
fried tofu (ni pun aku tambah)

Sauce :
4 tablespoon prawn paste
11/2 lime juice
1/2 lime rind
5 tablespoons sugar
some fresh chillies (ground finely)

Method :
•Cut pineapple, yam bean, cucumber, bean curd puffs and dough fritters into pieces. Mix red ginger plant bud, 3/4 of the ground peanuts and all Sauce ingredients in large bowl.
•Add pineapple, yam bean, cucumber, bean curd puffs and bean sprouts. Toss and mix till ingredients are well-coated with sauce.
•Transfer to serving dish. Top with dough fritters and remaining ground peanuts. Serve.
* Red ginger plant bud is a must in this Chinese-style rojak that is available at most hawker centers. It gives the dish a special fragrance that has no substitute. Some hawkers, however, have stopped using it as it has become quite rare and expensive. Omit it if it is unavailable. Also, do not save on peanuts as they give the rojak its unique bite and fragrance.




Bebelan cik Noorma
Ada seorang hamba Allah tu, dia kata aku kedekut tak mo share resipi roti lembut dan gebu (maklum ler..aku kan slalu buat roti,so dia pun nak menerai ler...kot2 boleh amik tempahan dari kengkwan dia la kononnya..) Kan aku dh tepek resipi kat blog aku ni..takkan ler aku ni kedekut lagi kot. Ada resipi bun asas, guna kentang, water roux dan lain2. Sume tu melembutkan roti. Tapi bila dia buat, tak jadi mcm kat kedai bakery tuh?? salah aku ker??

Aku bagi alasan,dia tak uli betul2 kot..pas tu kata plak aku ni kaya, mampu beli Breadmaker. Laaa...ke situ la plak. Siap tanya boleh tak dia nk pinjam BM aku tuh..ish...mana boleh?? kang kalo rosak, aku jugak yang kena tanggung kos repair..ish..tak kuasa aku nk layan !!!

Tapi inilah hakikah dunia kan..kalo orang kedekut ilmu mmg mcm tu gamaknya..Takkan sume ko nk rembat !!!

Aku rasa baik ler ko pegi kelas roti jer, dh tentu puas hati dan menjadi. Aku ni tak pegi kelas roti pun, tapi belajo dari kengkawan blogger yang baik hati dan murah ilmu pengetahuan. Lama2 pandai la jugak. Setakat nk bagi anak2 makan, boleh laa...

Macam2 hal manusia ni kan. Aku tak bercampur ngan masyarakat pun korang kata aku ni sombong, tp bila dah tegur sikit2 kata aku kedekut la plak...Weii..masing2 ada laki, suruh ler laki korang beli....

4 corat coret:

anymz berkata...

akak byk kali kena dgn orang mcm ni..sedey kan bila keikhlasan kita di balas dgn nista dan sindiran.semua nak pinjam kita punya..ada tu curi2 resepi kita.buat jualan siap kempen jgn beli kat kita..kita nya mahal.sampai hati kann..

Noorma Ismail berkata...

Kak Anymz - itulah adat dunia akak..Diluar elok/baik jer dipandang, tp dalam hati tuhan jer yang tau busuknya.. saya ni mmg tak minat segala bisnes kuih/kek/muffin/tart ni...takde masa nk buat pun..kang tak pasal2 kena marah ngan laki.

zai@umiaiman berkata...

rojak buah ni klau mkn ptg2 kat bwh pokok..huhhh best neh..:)

Noorma Ismail berkata...

Zai- yer mmg best kalo makan kat bawah pokok..tambah plak bawah pokok mangga, kalo tak cukup petik jer buah mangga tu..bagi pokok tu jeles..aduiiii..sakit laa..wakahkahkah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...