Rabu, 2 Jun 2010

Churros

Alahai..tahun lepas dh pernah cuba buat cream puff, tapi tong sampah jer yang kenyang.. tahun ni aku cuba buat lagi, tapi hasilnya?? bolehlah dimakan, tp bentuknya tak brapa yang sedap dipandang...tak naik membulat mcm Fiza@Hana buat tuh.. so aku pun pandai2 lah sendiri. Masuk dalam acuan samperit dan paipkan panjang2. Pas tu bako. Kemudian, aku celupkan dengan coklat dan tabur manik warna-warni. Bila Irfan balik jer dr tadika..dia kata "wah mama, cantiknya..." haa..bantai ler anak, ko makan ler respi mama yang tak menjadi tuh...



Resipi, amik kat rumah cikgu Hana !! tq Hana, aku dh fail kali kedua ni..agak2 ko, kali berapa baru aku pass ha?? uish..sib baik fail pasal buat kuih2 ni..kalo time belajo dulu fail, mau dibunuh dibapak aku... ohhh tidak !!! syukur aku pass semua exam kat sekolah dulu..

Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate
acuan yg aku guna

Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2. :)

Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.





FIZA !!! kalo ko dapat order cream puff lagi, ko buatkan untuk aku sama yer...nanti aku collect kat mana tempat ko senang hanto. Takleh jadi ni, dh 2 kali buat tak menjadi, kena beli jugak lah... inilah yg dinamakan Rezeki Berniaga kan...

4 corat coret:

CatlinaFly berkata...

comelnye kak..ape rasa dia ni?rupa mcm kuih getas pun ada!

MUMMY berkata...

samer lah kiter....mummy buat cream puff mmg masuk tong sampah.....ada hati nak buat churros plak...ghentikan lah....
tapi dah dapat tips dr adik kat itm....nnti mummy try dulu ek....

JaSSNaNi berkata...

hmmm.. kalau citer pasal cream puff tak menjadi.. nani pun ade wat cream puff sabtu lepas.. tapi tak menjadi di sebabkan acuannya tak de.. jadi nani boh dalam piping bag.... and cut kat ujung tu... terus pipe atas dulang.. tapi rupernye tak de la secantik yg pro2 wat.. hehehehe... rasa boleh tahan gak.. rasa ok lah.. kotttt... muahahahaha... (saje nak sedapkan ati sendiri)

Fiza Nordin berkata...

akukah yang dimaksudkan dengan name 'fiza' itu? takut dan segan sungguh kalau aku terperasan... ekekekeee klu benar aku, i'allah nnt klu dapat tempahan area sane2 tu aku rogerlah ko...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...