Salam semua..slamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang...
Hari ni masak asam pedal daging tetel plak. Tapi respi kali ni lain sikit. Lagi sedap kot..entah ler.... tapi kuah asam pedas ni pekat sikit, memang sesuai untuk cicah cekodok bila petang nanti. Idak pun makan ngan lempeng kelapa. Kalo malas lagi, cicah jer ngan roti putih...meh tgk respinyer
Bahan-bahan
-daging dan tetel secukupnya -direbus dahulu hingga empuk (simpan air rebusannya)
-3 ulas bawang merah*
-2 ulas bawang putih*
-1 inci halia*
-serai*
-serai*
-1/2 inci lengkuas* (kuantiti lengkuas kurang setengah dr kuantiti halia...so korang kira ler yer..)
-2 biji buah keras*
-sedikit belacan*
-20 biji cili kering-dipotong dan direbus dahulu)*kalau nk pedas boleh tambah
-daun kesom
-bunga kantan (kalo suka)
-daun limau purut
- 2 sudu makan sos nampla
-2 sudu makan air limau nipis
-air asam jawa
-minyak masak
-garam, perasa
Cara-cara
-bahan-bahan bertanda * dikisar halus bersama air asam jawa.
-panaskan periuk dan tumis bahan yang dikisar halus tadi hingga pecah minyak dan wangi
-masukkan sedikit air rebusan dan daging. Boleh tambah air lagi kalo nk kuah lebih
-tunggu hingga kuah mendidih dan bolehlah dimasukkan sos nampa dan air limau nipis.
-Campakkan daun limau purut, daun kesom dan bunga kantan.
-Biar mendidih lagi, dan bolehlah dirasakan garam dan tambah serbuk perasa. Siap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan