Vadai
Ni breakfast pagi ni. Si Along, kalo aku buat benda ni, mesti makan tak serupa ingat. Adik yg tengah tido pun dia tak heran nk simpan sikit. Sbb tu ada 2 gambar tu.. satu pinggan tu dia dh licinkan, terpaksa la goreng lagi untuk adik.
Sepatutnyer vadai ni berbentuk macam donut, leper, tp yg ni versi orang malas aka nk cepat. So buat ler bulat2 jer... ada gak orang panggil cucur madras.Bahan-bahan
>200 gm ( 1 cawan) kacang ulunthu
>110 ml air
>1 biji bawang besar (potong dadu)
>2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
>2 tangkai daun kari (gunting halus)
>1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara
1.Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
2.Kisar kacang didalam blender bersama air. Kalau mata blender tak berpusing, tambahkan sedikit air lagi setakat membolehkan ia berpusing.Jgn terlalu byk nanti adunan cair susah untuk digoreng.
3.Letakkan paste tadi kedlm bekas dan gaul bersama bahan-bahan lain. Sudukan ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.



Ulasan