Mee Rebus
Ambik resepi kat buku masakan aku jer. Aku salin dari majalah.
Bahan-bahan
>1 ketul ubi keledek
>3 sudu rempah kari (dibancuh dengan air)
> 1 sudu cili kisar (kalo suka pedas, boleh lebihkan)
>3 biji buah pelaga~
>1cm kulit kayu manis~
>3 kelopak bunga lawang~
>4 kuntum bunga cengkih~ (empat sekawan)
>1/2 sudu kecil jintan manis*
>1 sudu kecil ketumbar*- dua bahan ini ditumbuk lumat
>2 cawan daging tetel
>1 cm halia #
>5 ulas bawang merah #
>2 ulas bawang putih #- bahan ini ditumbuk
>minyak masak
>gula, garam,
>air secukupnya
Cara-cara
1.Rebus tetel bersama * rempah tumbuk dan 4 sekawan hingga lembut.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang yg ditumbuk hingga terbit bau/wangi.
3.Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tumis lagi sampai rempah garing dan masak.
4.Tuang rebusan tetel.Biar hingga mendidih. Kemudian, masukkan keledek yang dilecek agar kuah menjadi pekat. Biar mendidih lagi.
5.Tambah gula, garam dan perasa, siap.
6.Isikan mee dalam pinggan. Tuangkan kuah dan letak sayur, bawang goreng, telur rebus, cili merah dan daun sup. Sedia untuk disantap.


Ulasan