Selasa, 17 Februari 2009

Sizzling Mee

Hari ni tak masak, aku sibuk menjahit tudung untuk Along, sibuk benar nk tudung ala 'ekin' nk pakai g mengaji..Tengah sibuk menjahit, terdengar bunyi moto..alamak, Hang Jebat dh balik daaa....nasi tak masak lagi....

Nasib baik plak mood dia ok..ajak g makan kat McDonnal, sebab aku sibuk benar nk makan lunch set yg baru tu...dh terlanjur keluar boleh lah beli barang umah jugak...

Lepas makan kat McD, baru pegi tesco...pas tu plak g Yen Bakery. Sedang syok aku tengah pilih tepung, tengok pastri margerin, telefon berbunyi..tengok kat skrin telefon, nombor umah aku..huh,,sah la alarm rumah aku berbunyi...apa lagi, kalo alarm rumah dh berbunyi, memang tak senang duduk lah dibuatnya..kot orang menceroboh masuk umah ker...tapi tengok kat langit, gelap semacam jer..dari jauh nampak kilat..emm...sedap sikit ati, kilat kuat..agaknya alarm rumah tu berbunyi sbb kilat kuat la tu....

Tapi hati masih berkata-kata..jawab dulu call tu, matikan alarm dan hidupkan balik...agh..lega, alarm dh tak berbunyi, maknanya sebab kilat lah tadi tu...

laki aku pun apalagi, bawak kete mcm ribut lah.....hujan plak makin lebat...ada sesetengah tempat dh banjir...alhamdulillah, kami sampai umah dengan selamat.....

Huh, bukan alarm umah aku jer yg berbunyi, hampir semua rumah yang ada alarm (yg mana tuannya tak ada dirumah), berbunyi...riuh sangat...mcm pesta alarm pulak...

Masuk umah, semua ok..bukak pintu dapur..masyaalah...pokok tebu, lengkuas dan lain2 habis tumbang..kuat sangat angin tadi..air sungai belakang pun penuh....

Itulah dia kuasa Ilahi. Hampir 2 minggu bumi KL ni kering kontang, akhirnya petang tadi...nah..amik ko..hujan lebat, ribut dan kilat...



Ni makan malam kami sekeluarga.Kali ni memang guna Yee Mee, cari jugak dekat Tesco. Memang best makan panas-panas. Cuma kali ni takde cili jeruk. Penyelesaiannya aku potong jer cili padi, then tambah kicap cair dan sedikit cuka...jadilah....

Resepinya? klik sini lah yer...mlas nk kopipes


3 corat coret:

Rafizah Nordin berkata...

oh patutlah senyap sunyi je dari siang. upernye menjelajah mencari barang2an ye...
eh ape ko borong g BWY tadi? beli tepung je? tak beli peralatan? aku klu pergi BWY tu kurang2 1/2 jam dok dalam. tu cepat la dah tu.padahal kedai tu bukan beso sgt pun.hehehe sume aku nak belek.tp klu org tanya harge barang tu lepas tu mmg payah aku nak ingat. sbb banyak barang yg aku belek hahaha!!!
nasib baiklah rumah kau tak de ape2 ye...

mommy otai berkata...

akak peberet saye tuu..tk pernah try lagii..duk mkn kat kedai aje laa..
akak..mane hsil tudung ekin tu..
nk tgk..nnt leh tempah.."wink"

Noorma Ismail berkata...

Fiza, betul ler..aku kolo g BWY tu mau berjam jugak..semalam cadangnya nk cari brownies cutter, tp takdelah plak...ko ada jumpa ker? sandwich loaf pun takde...ker aku yg tak kenal barang..ish,ish..ish..ituler..lom sempat round habis lagi kedai tu, dh kena balik umah...

Farah-McDonnal memang kegemaran akak, tp hubby plak suka KFC, anak suka Pizza..mcm mana tu???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...