Isnin, 16 Februari 2009

Menu ala kampung

Hari ni masak lauk-lauk kampung pulak..singgang ikan tongkol, masak lemak jantung pisang, sambal tempoyak+ulam ulam dan untuk hubby aku, sambal ikan. Selalu masak kari, sup jer,boring jugak. Takkan hari2 nk makan nasi dengan lauk ayam.

Semalam pegi pasar borong, beli ler segala macam sayur kampung, dan ikan masin. Tak beli pun ikan.

Singgang ikan tongkol ni selalu tengok kat umah farah, so hari ni search kat MYR dan dapatlah resepinyer...sedap jugak...tp sure hang jebat aku tak reti makan ni... dia kata lauk air ni lauk orang sakit jer..orang diet...


Masak lemak jantung pisang ni dh lama nk buat. Kalo kat Giant, jantung pisang ni rm2.50 sebiji, tp kat pasar borong dapat rm1.00 jer

Ulam pucuk ubi, daun selom, dan ulam jantung pisang. Makan dengan sambal ketuk tempoyak.... sorry, gambar ikan masin tak dapat nk enteframe sbb belum goreng lagi...


Lauk untuk laki aku..sambal ikan...dia tu kalo takde pedas memang tak sah.

Sekianlah menu untuk tengahari ini.... alamak, lauk untuk budak2 ni lom buat la...nk masak apa pulak untuk budak 2 ketul tu yer?




0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...