Bihun Sup

Resepi dari Kak Ton, Myresipi ler..mana lagi. Sorry yer kak ton, kopipes jer.. malas nk tulis dan edit..
Bahan-bahan
>1/2 bungkus mihun direndam dengan air dan 1 sudu besar kunyit serbuk selama 2 atu 3 jam
>500g tulang rusuk campur 250g daging tetel direbus hingga empuk
>80g halia diketuk
>8 ulas bawang putih diketuk
>1 paket Sup bunjut sup tulang
>garam dan gula secukup rasa. Mesti lebihkan rasa masin dan manis supaya berasa bila makan ngan mihun nanti...
Bahan untuk sambal cili
>3 sudu besar cili serbuk
>2 sudu besar gula
>1 sudu besar cuka/air limau nipis
>1 sudu teh garam
>daun bwg, daun sup, bwg goreng, cili merah, limau nipis dan lobak asin (jika suka) - dihiris dan sedia untuk dihidang
Cara-cara
1.masukkan halia, bwg putih dan sup bunjut kedlm periuk rebusan tulang/daging tadi dan rebus lagi dgn api sederhana.
2.sementara itu, masukkan serbuk cili kedalam periuk dan bancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
3.masukkan gula, garam, cuka/air limau nipis, kacau sebati dan masak menggunakan api kecil
masak dan kacau sentiasa hingga mendidih sikit, dlm 5 minit, tutup api.
4.sambal cili ini mesti ada rasa pedas, manis, masam dan masin. Kalau rasa tak cukup manis/masin/masam, tambahkan gula/garam/cuka secukup rasa.
5.toskan mihun yg telah direndam dan celurkan dgn air panas
keluarkan tulang/daging dari sup dan potong kecil2 untuk dihidangkan
6.Siap untuk dihidangkan


Ulasan