Isnin, 23 Februari 2009

Laksa

Hari ni masak laksa plak, request dr Hang Jebat ku itu. Dh lama dia mintak, tapi aku buat derk jer... semalam g pasar borong, beli ler ikan kembung dan bunga kantan. Hari ni leh ler buat laksa.
Resepinya? Ada dalam kabinet tu..selongkar lah yer

Nampak tak telur rebus yang berwarna coklat tu? Itu ler telur pindang. Dapat masa g kenduri kahwin semalam. Telur pindang ni terkenal kat Johor. Masa kahwin Mawi&Ekin ari tuh pun telur pindang ni lah dijadikan buah tangan tetamu.

Ni first time aku makan telur pindang ni.. Kulit luarnya nampak lawa jer, warna coklat kemerah-merahan. Nk membuatnya memakan masa 2 hari, dengan segala jenis daun2 wangi dan kulit bawang..Fuh...takde lah aku nk membuatnyer... ni dh dapat rasa pun kira ok lah tu...

Laksa untuk menjamu mak mertua ku yg datang membuat 'spot check' kat umah ni... Bukan spotcheck rumah bersih ke idak, tp 'spotcheck' perabut baru yg yang ada dalam umah ni. Pas tu bandingkan dengan sedara2 lain. Sapa punya lagi mahal dan lawa.. itulah kisah mak mertua ku!! tapi aku dh biasa.. Ikutkan jer lah






7 corat coret:

KakChik berkata...

sedaaapnya laksa penang. dah la belum makan tgh lagi ni, perut keroncong minta diisi, kalau sudi hulur-hulurlah barang sepinggan.

kesian kat kakchik ni.

Noorma Ismail berkata...

Kalo dekat, bukan sepinggan jer kak chik, seperiuk pun saya boleh bagi..he,he,he...sian kakchik, apasal ler lambat makan ni? kang perut masuk angin.

aisyah,cikwan,pert berkata...

laksa ni kalo cukup bahan memang sedap...dh lama juga saya x makan ni..nk buat kt sini bahan x sempurna...sabar jelah..huhu

Noorma Ismail berkata...

Cikwan-cian, tak dapat nk tolong..suka laksa penang yer..ni pun paberet mu hubby, tp saya lebih suka laksam..entah la..citarasa pantai timur la plak..selain tu suka nasi kerabu dan akok...

Rafizah Nordin berkata...

aku laksa ni kureng sikit.klu betul2 teringin baru makan.itupun beli je sebab hb pun x bape minat.aku pun tak penah buat.meng'usha' resipi pun tak penah wakaka

uiks mil ko...gitu ke...payah gak eh nak melayannye.mujurlah aku xde mil.dah meninggal dunia 3 tahun sebelum aku kenal hb.tp cerite2 yg aku dengar arwah mil aku baik & lembut orangnya. tak taulah...

kau sabo ajelah...layan je lah...

Rafizah Nordin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Noorma berkata...

Mak mertua aku memang cenggitu perangainya, sampai sume menantu kecik ati, pas tu kedekut ilmu plak tu, kalo menantu mintak resepi bukannya nk bagi, nasib baiklah kitaorang sesama biras ok, boleh kongsi resepi, pas tu dia yg mintak resepi tu kat kitaorang balik...hua,hua,hua...Nk buat mcam mana yer,,dh nasib dapat mertua mcam tu..sabo jer lah, nasib baik anaknya(hubby aku ler) sporting!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...