Bahan-bahan
>kuetiau
>bawang putih-ditumbuk
>isi kerang
>udang
>fishball
>taugeh
>kucai
>sos ikan
>telur
>pes cili
>sos tiram
>kicap pekat
>perasa
>setitik dua cuka makan
>minyak masak
>setitik minyak bijan
Cara-cara
1. Panaskan kuali.Masukkan minyak masak dan minyak bijan dalam kuali.
2.Tumis bawang putih hingga naik bau dan keperangan
3.Masukkan cili kisar. Tumis hingga cili masak dan pecah minyak.
4.Masukkan sos tiram diikuti dengan kicap pekat, isi udang, kerang dan fishball. Titikkan juga cuka dan sos ikan.
5.Pecahkan telur dan tungu sekejap sebelum dimasukkan kuetiau dan sayur-sayuran yang lain.
6.Letak serbuk perasa, kacau dan bolehlah diangkat
Isnin, 1 Disember 2008
Kuetiau Goreng
Teringin pulak nk makan kuetiau goreng. So buatlah untuk dinner...tapi terpedas lah plak..nasib baik budak2 tak brapa suka kuetiau ni, sbb ada sayur. Jadi mak dan bapak budaklah yang kena makan sampai habis.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan