Selasa, 30 Disember 2008

Kek Coklat Moist

Hari ni buat kek coklat plak. Dh lama Irfan request tp mama dia asyik malas jer..(banyak menghabiskan masa depan tenet ni hah) Tengahari ni tak masak, sbb hubby balik petang, so bolehlah wat kek ni.

Sebelum terciptanya blog aku ni, dh selalu sangat buat kek coklat respi kak Izan ni, sampai ada jiran tetangga yang mintak resepi. Keknya memang moist dan sedap. Jom kita share respi tuh kat sini yer

Bahan-bahan
A
>2 cawan tepung gandum
>2 sudu kecil baking powder
B
>2 cawan gula halus
>4 biji telur gred A
>250 gm buttercup
>2 sudu kecil esen vanilla
C
>1 cawan serbuk koko
>1/2 cawan gula halus
>1 cawan air panas
>1/2 cawan susu cair

Ganache
>100gm coklat masakan
>1 sudu besar susu pekat manis
>3 sudu besar air panas

Cara-cara
1.Ayak tepung bersama baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan (Bahan A)

2.Masukkan bahan C -serbuk koko,gula halus dan air panas
Jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat
Sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.

3.Pukul bahan B - butter dan gula hingga kembang
masukan telur sebiji-sebiji,diikuti esen vanilla. Gaul rata
4.Masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,

5.Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.

6.Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.

7.Untuk moistnya satukan coklat masak, susu pekat manis dan air panas. Cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.


Selamat mencuba.

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...