Isnin, 29 Disember 2008

Daging Goreng Asam

Menu hari ini, daging goreng asam. Lauk faberet aku dari kecik. Dan dah jadi faberet along plak sekarang. Senang jer nk buat.Bahan-bahan
-daging (dihiris nipis)
-bawang merah-dipotong bulat
-cili kering-dipotong pendek2, ganti cili merah/cili padi pun boleh
-air asam jawa
-kicap cair
-minyak masak
-garam, perasa

Cara-cara
1.Panaskan minyak. Masukkan daging yg dihiris dan masak sampai empuk. Boleh tambah sedikit air.
2.Bila daging dh empuk, masukkan air asam jawa (jangan banyak sangat) garam, perasa, kicap cair, dan cili kering yang dipotong
3.Kacau dan sesuaikan rasa. Kemudian, masukkan bawang yang dipotong bulat, kacau sekejap dan angkat.
Senang jer kan!!


Ni menu untuk hari ini, daging goreng asam, asam pedas ikan, ikan keli goreng dan sambal minang. Tamat dh resepi untuk hari ini, esok apa plak yer?

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...