Khamis, 11 Disember 2008

Tom Yam Campur

Hari ni buat tom yam pulak. Dalam musim ujan2 ni, sedap makan makanan panas-panas. Aku selalunya akan celur bihun atau kuetiau untuk makan bersama tomya ni..kalau lagi pedas, lagi best, tp disebabkan ada budak2 ni, so takleh ler pedas-pedas sangat.


Resepi ni aku main campak-campak jer. Daun ketumbar takde, so aku ganti dengan australian pasley..sebab rasa dan baunya pun lebih kurang jer.

Bahan-bahan
>isi ayam
>udang
>sotong
>karot
>cendawan tiram
>batang salery
>cili padi-dititik
>serai-diketuk
>lengkuas-dititik
>kiub tomyam
>bawang besar-dibelah 4
>tomato-dibelah 4
>sos ikan
>garam, perasa
>limau nipis
>bawang goreng
>daun ketumbar-dihiris

Cara-cara
1.Dalam periuk, masukkan air, serai yang diketuk, lengkuas..masak hingga kuah mendidih
2.Masukkan kiub tomyam, diikuti dengan ayam, sotong, udang.
3.Masukkan sayur-sayuran yang lain.
4.Letak sos ikan, garam dan perasa
5.Akhir sekali, perah jus limau dan tutup api. Semasa menghidang tabur bawang goreng dan hirisan daun ketumbar.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...