Asam Pedas
 Resepi ni ikut style aku jer, cedok resepi dr mak aku sikit, Eja, Mak Long...akhirnya jadilah asam pedas my style
 Resepi ni ikut style aku jer, cedok resepi dr mak aku sikit, Eja, Mak Long...akhirnya jadilah asam pedas my style
Bahan-bahan
>ikan (aku guna ikan jenahak)
>cili kering (ikut suka nk banyak mana)
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>serai*
>kunyit hidup* (guna serbuk pun boleh)
>belacan*
>ketumbar biji (sikit jer)
>air asam jawa
>bendi/terung bulat
>daun kesum-dirampai halus
>halba campur
>garam, perasa
Cara-cara
1. Bahan yang bertanda * dimasukkan ke dalam blender dan dikisar halus
2. Panaskan periuk, masukkan minyak masak.
3. Tumis bahan yang dikisar halus tadi bersama dengan halba campur. Tumis  sampai naik bau, pecah minyak
4. Masukkan air (sebanyak mana yang dikehendaki) dan biar hingga kuah mendidih
5. Masukkan ikan, bendi/terung bulat. Tunggu hingga mendidih lagi
6. Perasakan dengan garam dan ajinomoto (kalo suka)
7. Akhir sekali, sebelum ditutup api, taburkan dengan hirisan daun kesum. Siap


Ulasan