Rabu, 31 Disember 2008

Lepat Labu

Asyik lepat pisang jer, kali ni wat lepat labu plak... tapi anak2 dan hubby tak brapa suka, aku jer yang minat lepat ni. Takpelah..takkan nk ikutkan tekak diorang jer kan...takkan nk kempunan plak...

Bahan-bahan
>isi labu-dibuang kulit, dipotong dan dikukus hingga lembut
>tepung gandum
>sedikit tepung kastat
>sedikit tepung ubi
>gula pasir
>kelapa parut putih-digaul dengan sedikit garam
>daun pisang secukupnya

Cara-cara
1.Isi labu yang dah masak dilenyek hingga halus.
2.Masukkan tepung gandum, tepung ubi,tepung kastat dan gula. Kalau suka manis, boleh lebihkan gula
3.Layur daun pisang dan bersihkan. Potong kecil (ada juga yang suka celur dalam air panas)
4.Letak sedikit adunan labu tadi ke atas daun pisang. Leperkan.
5.Ambil kelapa parut dan letak atas labu tadi
6.Gulung dan susun dalam periuk kukus
7.Kukus selama 1/2 jam
8.Siap

Lepas lepat ni masak, aku sejukkan dan kemudian letak dalam esbox. Aku suka makan lepat sejuk....





Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...