Asyik lepat pisang jer, kali ni wat lepat labu plak... tapi anak2 dan hubby tak brapa suka, aku jer yang minat lepat ni. Takpelah..takkan nk ikutkan tekak diorang jer kan...takkan nk kempunan plak...
Bahan-bahan
>isi labu-dibuang kulit, dipotong dan dikukus hingga lembut
>tepung gandum
>sedikit tepung kastat
>sedikit tepung ubi
>gula pasir
>kelapa parut putih-digaul dengan sedikit garam
>daun pisang secukupnya
Cara-cara
1.Isi labu yang dah masak dilenyek hingga halus.
2.Masukkan tepung gandum, tepung ubi,tepung kastat dan gula. Kalau suka manis, boleh lebihkan gula
3.Layur daun pisang dan bersihkan. Potong kecil (ada juga yang suka celur dalam air panas)
4.Letak sedikit adunan labu tadi ke atas daun pisang. Leperkan.
5.Ambil kelapa parut dan letak atas labu tadi
6.Gulung dan susun dalam periuk kukus
7.Kukus selama 1/2 jam
8.Siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan