Selasa, 23 Disember 2008

Apam Gula Melaka

Minggu lepas asyik tengok ana menayang apam jer...teringin lah plak. Ni sepatutnya entri semalam, tp semalam pc wat hal, rupanya kena virus, terpaksa lah di format balik.
Thanks Ana sbb kongsi respi apam yang sedap ni. Aku makan macam tu jer, tak sempat nk g kedai beli kelapa parut. Kalo ada kelapa mesti lagi sedap kan !

Sori ana, kita copy respi ni dr umah awak.

Bahan2nya:-
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah
2sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam
kelapa parut putih+garam-kukus sekejap *

Cara2nya:--
1.satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.
2.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.
3.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
4.biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
5.sapu tin dgn minyak
6.kacau sikit then tuang adunan dlm tin
7.rehatkan sekejap(naik ckit)
8.didihkan air dlm kukusan
9.kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
10..sejukkan sebelum dipotong..
11.hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus.




Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...