Khamis, 31 Mei 2012

Kek Batik.... lagi dan lagi....

Salam...berjumpa lagi..
Dan hari ini (mungkin) merupakan hari boring sedunia. Aduhh...megantuk nyer...selesai masak, layan games Plant of Zombie aje...hahaha...


Kek Batik kegemaran anak dara CK.Dah lama dia request, tp mak dia buat tak layan jer...dan semalam, teringin la plak nk makan, so cepat2 la pegi MyMaidin beli apa yang patut... dah siap masuk dalam bekas, alamak....nestum tak letak....so penyelesaiannya, tabur jer la nestum kat atas tu...hahaha...janji masih ada rasa nestum....


Resipi dah letak sblm ni.... CK suka respi ni sbb tak pakai telur.

Bahan-bahan
1 buku butter
1 tin susu pekat
1 paket biskut merry
1/2 cawan kismis kuning
1/2 cawan badam/gajus/kacang -dibakar dulu
3/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan milo
1/2 cawan nestum

Cara-cara
cairkan butter dalam periuk..kacau..kacau dan kacau..jangan sampai hangus..
masukkan 1 tin susu pekat tadi..kacau gue whisker sampai sebati..
dah sebati..masukkan serbuk koko dan milo tadi..sebatikan..pastu masukkan kismis dan kacang dan nestum..kacau...jaga api..
last,masuk biskut merry tu..kacau dan kacau sampai sebati..
lepastu,masuk dalam loyang cam biase..kene cepat takut keras plak nnt..tekan gune plastik..biarkan sejuk..nak sedap letak dlm peti sejuk..

 Dah letak/beku dalam peti sejuk, CK akan keluarkan biskut ni, agar sekut merie tu lembik/lemau...hehehe.... baru la sedap makan, lembut2 gitu....



9 corat coret:

rin rinna berkata...

saya suka cake batik...thank you so much for sharing this fabulous resepi....

Qasey Honey berkata...

kek batik ni...brulang kali buat pon xpe...mmg xjemu lgsg kan...nk buatnya pon sng aje n xrumit...sedap..

Anna Qawina berkata...

wee...haritu order kek batik ngan Noorsha..smlm sampai kek batik tu, skali hadap jek licin ko..haahaa..punyala tak nyempat nak membatik..nasib kain batik sempat pakai..muehehehe..

dZana berkata...

salam CK..dah lama tak buat kek ni.. sekali2 mkn mmg sedap..

hana berkata...

suker gler kek batik! mkn ari2 pon xpe... tp sendrik mau hingat laaa.. hihihi

hana berkata...

suker gler kek batik! mkn ari2 pon xpe... tp sendrik mau hingat laaa.. hihihi

~~zana@pb~~ berkata...

Selamat pagi CK, kalau akak buat manjang tak jadi je....kek batik ni sesuai kalau tetamu nak dtg tp kita takde cake nak hidang, sempat la buat kjp kan?
CK, akak linkkan resipi tortillas tu, akak malas nak taip kat blog.

dapurCikWan berkata...

olo..sedapnye kek batik ;))

Cendana Kasih berkata...

@~~zana@pb~~
Kak, saya dah tulis kat blog akak dah respi tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...