Khamis, 17 Mei 2012

Terung Masak Lemak Putih, Sambal Tumis Udang & Ayam Goreng

Salam..

Dah hari Khamis kan...sekejap jer masa berlalu... uuu... rasanya tahun ni bumi berputar laju sikit pada paksinyer.... (yer ke?? )... hahaha..

Inilah lauk ringkas hari ini. Terung Masak Lemak Putih. Masa ke pasaraya NSK minggu lepas, CK borong la terung panjang sampai satu bungkus besar. Dah plan nk masak goreng berlada, kari dan macam2 lagi. Tapi lauk inilah yang dibuat dulu...yang lain tu, entah laaa.....


Resipi campak2 jer..tumbuk kasar bawang merah dengan udang kering, pastu campak dalam piyuk. Potong la cili kering/cili merah dua tiga hiris dan campak sekali. Pastu masuk la santan dan terung. Didihkan....tambah garam dan perasa...SIAP ...

Lauk gini sedap makan dengan sambal belacan dan ikan kering. Tapi hari ni stok cili merah dan cili padi dah kembali ke pasaraya. So takdelah sambal belacannya....

Dan...untuk membangkitkan rasa pedas, CK masak ler plak ni

Sambal tumis udang.... ok lah kan.... ada rasa pedas2 sikit. Cian kat Along, dia tanya takde petai ke Ma?? alahai...petai kat pokok lagi nak....

Dan.... tak cukup 2 lauk, mesti ada satu lauk lagi kan..... 

Selalu buat ayam masak kicap, ayam masak merah, uuuu...dah boring... hari ni nak makan ayam goreng plak.. ni versi rangup krap, krup, krap krup.... mcm kat kedai mamak tu...wallah.....best meratah ayam goreng ni....hahaha

Opsss... drumstik tu khas untuk Rayyan, sbb dia dah terpengaruh dengan Upin Ipin yang suka makan ayam goreng !!! 

Ok...rasanyer cukup lah 3 lauk ni, tp entah laaa...si anak bujang tu sure tak laju makan, sbb lauk paberet dia takde.....




OK...SELAMAT MAKAN TENGAHARI kepada semua !!!

13 corat coret:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

teringat masa zaman arwah ayah berkebun sayur dulu.. time tanam terung.. haruslah kerap sayur terung dijadikan lauk.. & antara yg mudah di masak mestilah masak lemak putih mcm ni ataupun masak asam rebus.. heheh.. maklum masak kat pondok kat kebun.. jd masak yg mudah2 ajela.. takde maknanya nak dibuat pajeri bagai..

kita baru je 1st time pegi pasaraya NSK last week kat kuchai lama... sempat borong cili merah satu plastik besar tu.. murah betul ye... tp nak kena pndai pilih jugala... tak semua brg murah..

Cendana Kasih berkata...

yer...pakcik saya pun tanam sayur...sampai naik muak makan terung, putik jagung, jagung, keledek dll... sampaikan buat goreng kunyit dan ratah jer...

Yer...harga barangnyer tak semua murah, dua minggu sudah ayam rm4.60sekilo, tp minggu ni dah naik rm5.60.. pastu kat pasar basah ramai plak orang... sesak !!

wanie berkata...

adui..gabungan yg mantap tu..mau tambah 2-3 pinggan..

Sheila Shafeareen berkata...

salam wahh dah rajin g NSK yeeee.....akk pun baru g isnin lepas hari barang dapur.....sdp tu terung masak lemak putih..biasa juga msk resepi ni...ada sambal lg best kan

INA berkata...

sedapnya lauk t/hari nie..ina kat opis telan air liur je..sabor jerlah.. hehehe..

gi NSK ye..tempat keje ina kat belakang tu jer..

~~zana@pb~~ berkata...

CK...cite la, NSK tu pasaraya apa? akak ni jauh terpelanting kat Sabah, nak tau jugak.
Akak n famili pun suka terung, apa2 masakan terong mesti habis.

ogyep yummy mellow berkata...

wah.. match banagt tu, sambal tumis & masak lemak putih... mahu 2 kali tambah nasi nanti tu..

Cendana Kasih berkata...

rajin seminggu sekali jer...itupun payah ler cari parking...kena parking jauh2 baru dapat.... kali ni terlupa beli cili, tu yang tak buat sambal belacan tu...tp mmg murah2 ler kak... habis duit saya...hehehe

Cendana Kasih berkata...

oh..yer ke? takpe, nanti kita ngan kak Sheila g jalan2 NSK tu sambil lambai2 Ina...bleh? hahaha

Cendana Kasih berkata...

yer, bagi tekak kg macam saya ni pandai la makan, tp si suami tak brapa reti nk makan, dia hanya makan ayam goreng dan sambal udang jer...eeee...geram betul laaa

Cendana Kasih berkata...

Salam Zana...NSK tu pasaraya macam Tesco/Giant la jugak...tp barangan sayur2 nyer murah2... tu yang tak sedo diri memborong...hehehe

Cendana Kasih berkata...

mmg match, tp tak bleh ler tambah dua kali...kang gomok...hehehe....

maszull berkata...

assalamualaikum...wah!!! sedapnya lauk tu rasa lapar la...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...