Jumaat, 25 Mei 2012

Mutabak Daging Kandar

Salam... 

Malam tadi, dari pukul 11mlm sampai 4 pagi, letrik takde...adoii...rimas dibuatnya...

So, sume orang takbleh tido. My Jebat dan jiran2 menyembang kat luar, sambil minum2. Generator dipasang dan supply kipas dan lampu pada tiga rumah. So..anak2 dan isteri boleh tidur dengan selesa. 

Tp CK tetap susah ati. Kalo letrik takde sampai pagi, macam mana nk buat apam? hari ni banyak plak tempahan....

Tp sib baiklah, pukul 4 lebih baru ada api. So..dapat la tido sekejap. Pukul 5.30 dah bangun mengapam....


Lepas buat apam, barulah buat breakfast kat budak2 ni. Ada lebihan daging kari kandar semalam tu, ambik dan potong kecik2....kemudian campurkan dengan bawang merah, telur, daun sup dan daun bawang... kacau kacau kacau...(hehehe...mcam iklan megi kari plak .....)

Lepas tu ambik paratha sekeping dan nipiskan. Letak bancuhan telur dan daging tadi ditengah2 dan lipat. Letak atas kuali leper dan masak sampai garing...

Maka....jadilah Murtabak Segera ala CK... hehehe... 

 Ada plak kuah dhal (CK simpan dalam esbox untuk saat2 malas cenggini)...so boleh la makan dengan murtabak !!




Jom lah bersarapan !!!


4 corat coret:

Chah berkata...

CK! pepagi ada murtabaak, rasa nk bukak puasa pulak...ada sos bawang kaler merah tu, lagi perghhh!!!

Subhie Arun berkata...

laparnya tgk murtabak ..lama tak makan....bookmarked..nanti nak try!

mama sara nur berkata...

assalam
baru makan murtabak pasar malam kesukaan anak2
tp kalu dpt makan yg sendiri masak lg bestkan he he

ibundo berkata...

bab yang segera segera ni yang bundo suka ni. Pling..pling dah siap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...