Ahad, 20 Mei 2012

Kaswi Durian

Salam Ahad...

Sambil-sambil masak untuk makan tengahari, CK buatla kuih kaswi durian ni. Beberapa hari lalu, tengok kuih ni kat rumah kak Sheila. Adoii...terpikat la plak, dan stok durian frozen pun masih ada lagi dalam esbox. Selalu buat pengat pun jemu jugak kan.

Resipi dari kak Besah, MYR. Sedap kaswi ni, terutamanya bagi penggemar durian.  

 Bahan-bahan ( seloyang kcik jer )

  • 1 cwn tpung gandum
  • 1 cwn tpung ubi
  • 2 1/3 cwn santan
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2/3 cwn gula pasir
  • 1/2 suduteh garam
  • 1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
  • secawan kelapa parut putih + secubit garam

  Cara-cara

  1. panaskan air kukusan.
  2. campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka. 
  3. sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
  4. bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut....

    Banyak jugak Jebat CK makan. Habis la lima ketui yang besar2 tu... lapar ke nak amik ati bini??



    Stok durian frozen ada lagi sikit tu. CK cadang nk makan dengan cendol la plak ari ni..... ni gara2 Kak Azatie lah ni.....

10 corat coret:

mama sara nur berkata...

assalam CK
dtg nak makan kaswi ni he he
ada durian lag, tp akak lum penah makan yg campur durian he he

Sheila Shafeareen berkata...

salam ck amacam sdp tak...sdp kan..bg yg suka rasa durian mmg xada masalah..akk suka sangat kuih ni...x tungu lama....cepat habis...nak buat pun senang

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak CK..mst sedap kaswi ni sbb kita antu durian..dah dpt bau kewangian durian tu ^_^

mala berkata...

salam ck, durian? oh tidaakk!!! mesti sedap ni :)

Cendana Kasih berkata...

salam Mama Sara Nur..
saya pun baru first time cuba respi ni.. entah laa..ramai kata sedap, so saya buat la...mmg sedap pong...hehe

Cendana Kasih berkata...

betullah kak..mmg sedap...saya simpan sikit dalam peti es, makan time sejuk2...

Cendana Kasih berkata...

Yaa,,,,hantu durian musti kena cuba ni..(kalo banyak stok durian laa....).... kalo durian fresh, baik makan mentah2 gitu, lagi nikmat...kan,kan....hehee....aduhh...tak tahan kalo bercerita pasal durian ni...teringat kat pulut durian, wajik durian, pengat durian...

Cendana Kasih berkata...

salam Mala...amacam kat sana? ada jual durian tak? hehehe...kalo takde, mai la balik sini cepat2...musim durian dah datang !

ogyep yummy mellow berkata...

sedap ya letak durian... kena cuba juga ni...

Kak Sam berkata...

Kena cuna ni. Macam best je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...