Pai Ayam Cendawan
Salam...
Ini juadah minum petang aka stok frozen food untuk rumah CK sendiri. Kengkadang ada kawan2 dan saudara mara yang datang, inilah penyelamat. Senang dan cepat. Cuma keluarkan dari freezer dan bakar sekejap. Sementara bakar tu dah boleh bancuh air kopi. Hehehe
Bahan-bahan
kulit pastri secukupnya (CK guna kawan)
(inti)
bawang merah
bawang putih
isi ayam
lada sulah
aneka cendawan(tiram, shitake, butang, dll)-lagi banyak cendawan, lagi sedap
minyak masak
garam, perasa
Cara-cara
1.Masak inti dulu. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. '
2.Masukkan isi ayam dan lada sulah. Kacau lagi. Diikuti dengan aneka cendawan.
3.Tambah sedikit air untuk melembutkan cendawan tadi. Tutup seketika, biar hingga kering
4.Tambah perasa dan garam, kacau lagi dan siap.
untuk membuat pai.
Kulit pastri ditekap dengan bentuk bulat. Kemudian masukkan kedalam loyang
Letak inti
Tutup dengan satu lagi kulit pastri yang dipotong bulat
Lekatkan dengan menekan garfu di tepi pastri.
Sapu telur dan bakar
Ini rupa paras kat dalam pai tu


Ulasan
kita rajin jgk beli pastry jnama kawan nie..tp buh sadin jer dlmnya..nk wat camnie jgk la nnt..:) sedappp tue
kalau pastry bagai..itu namanya penyelamat perut.....hihihihi...
minta 4 ketul boleh...utk penyelamat dr kebulur petang ni...
kalu camni leh la terjah je umah CK kan he he
tak penah wat tp salah satu feberet en.suami ni
pssst he he bln 6 ni balik Tepen lagi ye leh makan derian he he