Ahad, 14 Jun 2009

Projek Roti

Ops....entri ni bukan sebab baru beli breadmaker yer....tp entri pasal roti yg lembut dan gebu. Semalam, kami sekeluarga dh pegi kedai untuk beli breadmaker tu, tp takde stok, so kena order. Pilih punya pilih, kami decide ambik Breadmaker Princess, idak ler gedabak sangat rupanyer, harga pun ok lah...tak mahal sangat.
Lepas order, laki aku tanya tak nk beli barang kek ker? uish....orang dh offer, tak baik tolak. Tp aku tak nk ke Yen Bakery kat Puchong tu. Kali ni aku nk ke Yummie Bakery Bandar Baru Bangi. So balik ler umah kejap, ambik alamat dan tipon orang kedai tu untuk tanya arah jalan.....

Ni bluerberry bun.Wat pintal-pintal. Tabur cheese plak sikit

Sampai sana, banyaklah gak aku borong...fuh, betul kata Kak Yatiezaini, barang sana memang murah. Memang beza murahnyer dr Yen Bakery. Lagi satu kat Bandar Baru Bangi ni, kedai menjual peralatan bakery memang banyak. Dalam satu blog bangunan, boleh jumpa dua tiga kedai bakery. Jalan depan sikit, jumpa lagi, pusing belakang pun leh jumpa kedai jual barang bakery.... Oh...agaknya sbb itulah barang2 bakery kat sini murah. Agaknya diorang nk lawan harga lah tu......

Lepas memborong di Yummies, aku pegi plak kat kedai Bakery lain. Bukan untuk beli brang, saja nk tengok-tengok. Berkenalan plak ngan tuan punyer kedai. Kat depan kedai dia jual barang2 bakery, dan di blog belakang plak bukak kedai jual bun dan roti. Aku tanya ler macam-mana nk dapatkan bun yg lembut dan gebu mcm kat kedai, sedangkan aku dh letak bread improver, breadsotftner dan segala bagai untuk melembutkan bun.

So adik tu cadangkan letak doh kondisioner. Sejenis serbuk berwarna putih. Dia kata diorang mmg letak benda tu kat bun yg dijual dikedai. Harga pun tak mahal, rm 2.00 jer sebotol. So aku pun belilah. Tak rugi mencuba.


Ni bun sosej, tp tak nampak plak sosejnyer sbb dh tersorok kat dalam. Malu nk enterframe kot,he,he,he.....

Dan hari ni aku pun mulalah projek roti. Uli ngan tangan yer. Selepas adunan naik sekali ganda, memang nampak hasilnyer, adunan jadi lembut sangat. Tak macam selalu. Memang ada perbezaan. Lepas letak inti dan buat bentuk2 yg disukai (aku memang tak brapa pandai nk buat corak2 ni. So aku bantai ler lah...korang jangan gelakkan aku yer...lom expert lagi...Lepas membentuk, tunggu lagi sampai naik sekali ganda, kemudian aku pun bakar ler.......

Hasilnyer??? roti memang lembut giler, sebijik sebijan mcam kat kedai bakery tuh. Rotinya memang lembut sangat walopun dh sejuk (selembut roti gerdenia, Hi-5 tuh) Betullah cakap adik tu. Kalo kat kedai bakery lain memang takde jual (Yen Bakery atau Yummie Bakery), sbb orang cina tak nk kongsi rahsia ni.


Tengoklah struktur roti ni. Lembut dan gebu. Ni aku buat roti manis jer.


Inilah minum petang kami hari ini. Aneka roti. Cicah ngan air milo. Yummy. Banyak gak anak2 dan laki aku makan. Urpppp....alhamdulillah...kenyang !!! suka tengok kalo perut laki dan anak2 aku terisi.






7 corat coret:

Rafizah Nordin berkata...

ohohooo klu cik abang dah offer mmg jgn ditolak.wahhh lepas ni mengganaslah meroti yek...yen bakeri tu bake with yen ye?

pasal doh kondisioner tu,ko tentu pernah makan roti coklat/jagung gardenia yg rege 60sen tu...biler ko pakai doh kondisioner tu ade tak selembut roti tu?

anak2 aku suker makan roti tu...dia orang puji2 roti tu lembut...

Noorma berkata...

Fiza, Yen Bakery tu sama la ngan Bake With Yen, aku panggil yg ringkas jer....

A-ahm sama ler roti gardenia jagung/coklat tu, rasanya lagi lembut lagi kot...mcm roti kentang yg beli kat tesco yg br keluar dr oven tu, mcm tu lah lembutnyer,

Tanpa Nama berkata...

Salam, just curious...kalo da ade breadmaker tu, nape uli tangan? bknnye ape...sy ni tgh usha2 nk beli breadmaker...susah nk decide, dr segi rege npknye princess ni terbaek...so nk tanye, ok ke? Boleh uli ngan bakar skali ea?

Noorma Ismail berkata...

ala..ni buat main2 jer..tepung pun skit jer, tak sampai 250gm pun, so uli guna tangan lah.. tak berbaloi pakai breadmaker sbb sikit sangat... buat lekat celah blade dia jer..

Saya punya breadmaker pun princess, setakat ni ok jer..takde banyak masalah..harga pun murah...yer boleh bakar skali..tunggu jer roti tu keluar dah siap boleh makan.. tp utk buat roti putih laa..kalo roti sosej/ada inti, itu kita sendiri la kena buat..

Huuuuuu......kini bm saya tu berehat buat seketika..dh lama tak pakai sbb tuannya dh takde hati nk buat roti..masa mula2 dapat dulu, selang dua hari buat roti..skang ni berselimut jer..cian...

Poohda berkata...

Salam..nak tanya dough conditioner tu camne rupanya...nk letak byk mana yer..

Poohda berkata...

Salam..nak tanya dough conditioner tu camne rupanya...nk letak byk mana yer..

Cendana Kasih berkata...

@Poohda
sejenis serbuk berwarna putih...letak 5gm utk 500gm tepung... atau 1 sudu kecil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...