Khamis, 11 Jun 2009

Asam Pedas Ikan Kembung

Lama dh tak berblogging sbb aku cuti-cuti Msia. Tp cuti terpaksa dipendekkan sbb ikan keli sakit, kena serangan bakteria. So banyak ler kerja lepas cuti ni..... tp hari jumaat ni sambung balik bercuti. Ke Melaka plak, sbb ada hal yg nk kena settle.

Asam Pedas Ikan Kembung. Lama tak makan asam pedas, sbb orang kat umah ni tak berapa suka. Sesekali tu ok la.... Resepi dr Junjs11 (MYR)

Bahan-bahan
-1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
-4 ulas bawang merah-ditumbuk
-3 ulas bawang putih-ditumbuk
-2cm kunyit hidup-ditumbuk
-1 btg serai dititik
-3 btg daun kesum
-1 bunga kantan-dibelah dua
-1/2 mangkuk kecil air asam jawa
-3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
-1 1/2 mangkuk kecil air biasa
-garam dan gula (ikut rasa)
-minyak masak
-sedikit belacan

Cara-cara
-Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan


Hati masak rempah. Resepi dr Anawahid yg glamour tu !!

Bahan2nya:-
-½ kg hati ayam– dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
( * bahan kisar )
-*1 biji bawang besar
-*3 ulas bawang putih
-*1 inci halia
-* 1 sudu besar ketumbar
-* ½ sudu besar jintan manis
-1 batang serai – diketuk
-2 pelepah daun kari
-1 sudu besar penuh rempah kari daging
-2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
-1 sudu besar kerisik
-Air secukupnya
-Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
-Minyak untuk menumis

Cara-cara
-Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
-Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
-Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
-Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!




Sayur Bendi Goreng. Resepi dr Dayang Jack (myr). Tapi cilinyer aku malas plak nk tumbuk. Hiris jer. Ada la variasi warna sikit.

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
-1/2 ikat kacang bendi (dibasuh terlebih dahulu, kemudian dihiris)
-3 biji bawang merah (ditumbuk)
-1 ulas bawang merah (ditumbuk)
-1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
-sedikit sos tiram
-1 biji cili merah (ditumbuk) tp aku hiris jer
-sedikit kicap manis

Cara-cara
-Panaskan sedukit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga terbit bau.
-Masukkan bendi, sos tiram dan kicap. Boleh tambah sedikit air jika perlu. Kacau sehingga masak.
-Hidangkan panas-panas.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...