Asam Pedas Ikan Kembung. Lama tak makan asam pedas, sbb orang kat umah ni tak berapa suka. Sesekali tu ok la.... Resepi dr Junjs11 (MYR)
Bahan-bahan
-1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
-4 ulas bawang merah-ditumbuk
-3 ulas bawang putih-ditumbuk
-2cm kunyit hidup-ditumbuk
-1 btg serai dititik
-3 btg daun kesum
-1 bunga kantan-dibelah dua
-1/2 mangkuk kecil air asam jawa
-3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
-1 1/2 mangkuk kecil air biasa
-garam dan gula (ikut rasa)
-minyak masak
-sedikit belacan
Cara-cara
-Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan
Hati masak rempah. Resepi dr Anawahid yg glamour tu !!
-½ kg hati ayam– dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
( * bahan kisar )
-*1 biji bawang besar
-*3 ulas bawang putih
-*1 inci halia
-* 1 sudu besar ketumbar
-* ½ sudu besar jintan manis
-1 batang serai – diketuk
-2 pelepah daun kari
-1 sudu besar penuh rempah kari daging
-2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
-1 sudu besar kerisik
-Air secukupnya
-Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
-Minyak untuk menumis
-Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
-Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
-Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
-Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!
-1/2 ikat kacang bendi (dibasuh terlebih dahulu, kemudian dihiris)
-3 biji bawang merah (ditumbuk)
-1 ulas bawang merah (ditumbuk)
-1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
-sedikit sos tiram
-1 biji cili merah (ditumbuk) tp aku hiris jer
-sedikit kicap manis
-Panaskan sedukit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga terbit bau.
-Masukkan bendi, sos tiram dan kicap. Boleh tambah sedikit air jika perlu. Kacau sehingga masak.
-Hidangkan panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan