Isnin, 22 Jun 2009

Bun Kaya Pandan

Hari ni meroti lagi. Bila anak2 dh suka makan roti, aku buat jer lah..tak susah pun. Kali ni cuba roti kaya ni plak.



BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (aku ganti ngan susu cair)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :-
-Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
-Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang
-Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
-Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...
-Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit

Siap...dan bolehlah dimakan panas2... memang best kalo dapat buat roti sendiri !!







0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...