Sabtu, 20 Jun 2009

Aneka Roti

Semalam, pegi BWY kat puchong, mencari bahan2 nk buat roti. Sejak dh ada BM ni, senang sikit nk buat roti. Campak jer bahan2 kat dalam tu dan dia pun menguli ler sampai siap. Tak sangka plak BM yg aku beli tuh siap boleh masakkan roti. Aku ingat dia hanya menguli roti jer. Ooo...banyak gak kegunaan BM ni yer... aku ingatkan dh tersilap beli..

Hari ni makan roti plak. Sambil masak, biar jer BM tu buat kerja. Habis masak, siaplah roti tu menguli. Aku cuma perlu keluarkan dan tumbuk untuk keluarkan angin. Masa ni kalo ada geram kat sapa2, bayangkanlah doh tu muka orang tu, dan tumbuk sekuat hati. Korang nk tau aku bayangkan sapa??? sapa lagi kalo bukan mak mertua aku. Sejak dua menjak ni aku asyik angin jer ngan orang tua tu.


Bun gula & cheese. Kalo kat bakery aku slalu beli bun ni. Skang dh tak payah beli dh. Dh tau buat sendiri. Tengok kat umah Ita hari tu.


Bun sosej ni dh selalu buat. Anak2 memang suka bun ni. Kali ni dh teror sikit nk twist sosej yg dh dipotong tu. Ada kala terpelecok gak, langsung tak cantik rupa dia.


Bun kacang merah. Corak dan teknik buat benda ni aku dapat kat umah Ita jugak. Cuma tak brapa cantik ler hasil nya. Kena praktis lagi ni, bak kata omputeh "practise make perfect" . Thanks Ita. Banyak yg dh akak belajar.










3 corat coret:

cikmanggis berkata...

salam..1st time masuk blog noorma ni...wahh..kita suka roti ni!

Noorma berkata...

cikmanggis-thanks cik manggis sbb singgah ke blog saya ni..roti kegemaran sume orang!

CikMin berkata...

salam cik noorma...wah...lama la kita x jenguk kt sini...mcm2 menu ada...teringin la nak ada BM ni...cikmin x larat nak uli2 dah...hepi weekend ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...