Menu hari ini. Walopun badan ni letih semacam, tp masak tetap kena masak. Hari2 kena masak, cuma tgk mood la nk amik gambar ke idak.
Bahan-bahan
-1 ½ kg daging
-125 ml minyak
-5 labu bawang – di cincang halus
-12 ulas bawang putih – di cincang halus
-2 kuntum bunga lawang
-2.5 cm kulit kayu manis
-4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
-4 tangkai daun kari
-70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
-1liter santan cair
-500 ml santan pekat
-3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
-garam secukupnya
Cara-cara
-Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
-Panaskan minyak di dalam periuk.
-Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
-Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
-Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
-Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
-Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
-Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.
Selain kari daging, inilah lauk2 sampingan untuk hari ini. Cukuplah tu. Dh tak larat nk buat lauk lain lagi.
Bahan-bahan
-1 ½ kg daging
-125 ml minyak
-5 labu bawang – di cincang halus
-12 ulas bawang putih – di cincang halus
-2 kuntum bunga lawang
-2.5 cm kulit kayu manis
-4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
-4 tangkai daun kari
-70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
-1liter santan cair
-500 ml santan pekat
-3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
-garam secukupnya
Cara-cara
-Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
-Panaskan minyak di dalam periuk.
-Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
-Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
-Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
-Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
-Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
-Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.
Selain kari daging, inilah lauk2 sampingan untuk hari ini. Cukuplah tu. Dh tak larat nk buat lauk lain lagi.
Sambal terung pipit dengan ikan bilis. paberet aku nih. Walopun orang lain tak suka makan, lantak ler...
Sambal tempoyak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan