Selasa, 23 Jun 2009

Baked Macaroni and Cheese

Hidangan petang ini. Tadi kata nk jalan kat Jusco, tp tak jadi la plak. Sebabnya ada buyer nk datang beli ikan keli. So banyak ler kerja. Nk tangkap ikan, timbang, packing dll. Lepas tu plak, kena cuci kolam. Banyak kerja oooo....bukan senang nk jadi senang !!
Sambil tolong Hang Jebat cuci kolam ikan keli, aku rebus ler macaroni. Dh lama tak makan western ni. Resepi amik dr umah Kak Ummi Kuantan. Thanks akak...resepi mu sumenyer marbeles!!


Bahan:-
(A) Macaroni
1/2 paket macaroni - akak guna brand San Remo
air secukupnya untuk merebus macaroni
sedikit minyak zaitun
sedikit garam

(B) Sos Merah:-
1 botol sederhana sos spaghetti Prego ( i used Prego traditional sauce)
1/2 paket (200 gm) daging cincang Ramly
hirisan hot dog
2 keping daun bay (akak guna dried bay leaves)
sedikit garam (akak tambah ni)

(C) Sos Putih:-
2 sudu besar mentega/minyak zaitun
2 sudu besar tepung gandum
600 ml susu segar
2 - 3 keping sliced cheddar cheese
1 sudu teh serbuk lada hitam

(D) Topping - Mozarella

Cara-Cara:-
(A) Makaroni -
-Panaskan air, minyak zaitun dan garam hingga mendidih.
-Masukkan macaroni dan rebus hingga empuk.
-Angkat dan toskan.

(B) Sos Merah:-
Sediakan kuali/periuk. masukkan kesemua bahan dan gaul sebati. Masak hingga mendidih dan daging masak dan agak pekat. Ketepikan dan sejukkan.

(C) Sos Putih:-
Panaskan mentega/minyak dengan api perlahan, masukkan tepung gandum dan gaul sebati sekejap.
Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam. Kacau hingga adunan sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan ketepikan.

Cara Melapis:-
-Masukkan 1 1/2 cawan macaroni ke dalam loyang/casserol tahan panas. Rata-ratakan. (x perlu sapu dengan apa2 minyak/butter pada dasarnya).
-Sudukan separuh adunan sos putih ke atas macaroni dan ratakan.
-Sendukkan sos merah pula ke atas sos putih tadi.
-Taburkan mozarella cheese.
-Ulang step 1, 2, 3 dan 4 hingga penuh bekas.
-Bakar macaroni pada suhu 160 C selama 35 - 40 minit atau hingga permukaannya nampak keemasan. (Lebih enak dimakan ketika panas atau dihidang suam. Boleh juga dipanaskan dengan microwave sebelum dihidangkan)




Jemput makan sume!! Aku banyak keje lagi nih... mula2 nk ke Jusco (kena pegi sbb nk bayo kad kredit, ari tuh aku dh terpakai kad kredit tu sbb isi minyak kete, kang kalo kena interest mengamuk plak Hang Jebat tu) lepas tu plak nk ke pasar borong. Beli telur, ikan, sayur dll. Esok kak Ina KL nk datang umah. So nk kena prepare lah apa yang patut !! (jadi ker kak Ina datang?) kita tunggu yer !!

3 corat coret:

CikMin berkata...

suka..suka..suka...la...nak buat malas....

CatlinaFly berkata...

nak try..tapi tak tau bila..penah wat dulu tapi yg kosong takde lauk..tq kak, sy amik resepi yerss..

Noorma berkata...

cikMin- nk makan tak malas yer..takpe...alasan boleh diterima sbb pegnen kan...kalo cikMin dekat boleh saya buatkan :)

Catlina-wah, dh bersemangat nk masak yer..bagus, bagus...nanti kalo dh buat, bagi akak rasa sikit yer ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...