Selasa, 30 Jun 2009

Bun Manis

Breadmaker aku kembali berkhidmat setelah 4 hari MC..he,he...Hari ni breakfast dengan bun manis jer. Malas nk letak inti atau buat bentuk-bentuk. Memang cadang nk makan sambil cicah milo. Ni buat malam tadi...bila dh sejuk, rotinya lagilah lembut.

Belum pass lagi wat roti ni. Pagi tadi ada terbaca kat blog suzi, untuk melicinkan permukaan roti tu kena tutup dengan aluminium foil , sapu dengan butter dll. Insyaalah lepas ni bolehlah aku buat. Thanks suzi sbb bagi petua... (ada kat bawah tu...)


Resepi dr Ros Tokyo (tokeh roti yg fames kat MYR).

Bahan-bahan
150 gram tepung roti
100 gram tepung gandum
140 ml susu segar ( kalau takde buleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis)
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau butter
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver ( klu takguna pun takpe-tapi kalau ade lagi bagus)

Cara-cara
-Kalau ade cik BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
-Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut
-Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda.
-Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
-bahagi doh pada 10 atau 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.
-Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
-Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu ya....Selamat Mencuba..









Inilah dia breadmaker aku yg sudi berkhidmat setiap hari (kalo tuannya ada mood) Hadiah dari my Hang Jebat..sbb masa birthday ari tuh dia tak bagi apa2 hadiah pun...Jenama Princess, murah jer..rm390.00. Masa mula2 dapat aku punyalah gabra sebab bila dh masuk barang2 sume, mesin ni tak mo berjalan (diam jer..dekat 15 minit aku tunggu, idak pun berfungsi...) lepas tu aku biarkan jer kat dapur dan pegi ke kedai bakery (konon nk tanya la mcm mana fungsi bm ni..sampai kat kedai, tokeh tu pun tak tau..hampeh punya cina, memang kedekut ilmu..)aku pun balik umah..sampai jer umah, aku tengok mesin tu dh siap menguli...fuh...lega..ingatkan rosak. Esoknya aku telefon balik kat kilang dan tanya pasal bm ni..rupanya mesin tu memerlukan masa selama 20 minit untuk warm up (konon) ..pas tu yg seronoknyer, mesin ni bukan sekadar uli doh, tp boleh buat roti sekali. Masukkan sume barang, dan tunggu, lepas tu kita akan dapat sebuku roti putih yg sedap..tp aku lom cuba lagi lah...

besar gedabak bm ni kan !!




5 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...