Jumaat, 12 Jun 2009

Kentang Scrambled Eggs Gravy

Pagi tadi, bila bukak jer blog, nampak respi ni kat umah kak Ummi di Kuantan nun. Memang best lauk ni. Nk masak pun senang. Tapi MIL aku cakap ni lauk orang malas, yelah campur sume benda. Bagi aku lantak lah lauk orang malas ker, rajin ker, asalkan rakyat jelata kat umah ni suka dan kenyang. Itu yg penting. Aku malas masak ker? kalo malas, idak ler badan anak dia makin naik! he,he,he.....

Resepi, salin kat umah kak ummi jer. Masak pun ikut sukatan yg betul, tak nk menderhaka. Kang cikgu rotan plak..he,he....

Bahan-bahan
-2 biji telor
-6 biji kentang sederhana
-3 biji lada merah/hijau
-5 ulas bawang merah
-4 ulas bawang putih
-sedikit air asam jawa
-Lada sulah
-1 sudu besar kicap pekat
-2 sudu besar cili giling
-serbuk perasa (optional)
-garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-
-Kupas kentang dan hiris sederhana nipis. Goreng kentang hingga empuk dan kekuningan sedikit. Angkat dan toskan. Ketepikan.
-Dalam kuali yang sama, tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar minyak dan pecahkan telor. Kacau goreng seperti membuat scrambled egg.
-Masukkan lada sulah, kicap, sedikit air asam jawa untuk dapatkan rasa sedikit masam.
-Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Biar agak pekat sikit.
-Masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau dan biarkan kentang, telor dan kuah kicap sebati dan masak di dalam kuali.
-Masukkan lada hiris tadi untuk memberikan sedikit rasa pedas. Gaul rata.
-Hidangkan bersama nasi putih atau boleh diratah begitu sahaja.

Thanks Kak Ummi atas resepi yg ringkas lagi sedap ni. !!!

****************************


Takkan satu lauk jer kan. Nanti laki aku mulalah buat muka 16. Fikir punya fikir, bukan freezer, nampak ler ikan. Nk masak apa yer? Ikut selera anak2 lah, buat masak kicap. Pas tu goreng tempe dan tauhu, buat la goreng berlada. Habis citer. Sayur mayur tarak! makan jer lah yg ni.

Ni ikan masak kicap.


Ni tempe berlada.




Lengkap lah lauk untuk hari ni. Nk berkemas, sbb dh plan nk balik Melaka.


2 corat coret:

Rafizah Nordin berkata...

cepatnye resepi kentang kak ummi ni berjangkit kat ko noorma hahaha okey tak?nnt leh la aku try...

Noorma >> Fiza berkata...

memang best fiza, rasa pun sedap, yg penting senang dan cepat nk masak..cubalah, mesti anak2 ko suker,, :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...