Khamis, 18 Jun 2009

Laksa Kuale vs Laksa Kedah

Hari ni wat laksa kedah plak. Teringin nk makan. Hari selasa lepas, masa pergi pasar tani, ada satu gerai laksa tu, cukup laku. Orang beratur panjang nk beli laksanyer. Aku malas plak nk beratur panjang2 dan lama2, so aku beli ler bunga kantan dan geng2 seangkatannya untuk buat laksa. Puas hati, masak sendiri, makan sendiri. Ada banyak leh bagi jiran-jiran makan sekali.

Mana sedap antara laksa kedah dengan laksa kuala kangsar? Sapa yg tak pernah ke kuala kangsar, patut cuba laksa kuale tu. Bukan nk puji tempat sendiri, tp laksa kuale ada kelainan dan keistimewaannyer yg tersendiri. Laksanya diperbuat daripada tepung gandum sepenuhnye...bukan tepung beras yer... dan kuah laksanyer pulak cair. Sedap ker cair?? haa....itulah kelebihannya...cair memang cair, tp anda masih boleh menikmati kemanisan ikan kembung dalam kuah laksa tu. Tak percaya?? cubalah..... Moh ke kuale !! pekena cendol pulut ngan laksa di tepi sungai perak. Suatu nostalgia yg indah untuk dikenang !

hari ni aku wat laksa kedah jer..sebabnyer tekak hang jebat tu lebih sesuai ngan laksa kedah ni. resepinyer, klik sini yer....

Ok.... selesai lauk hari ni... ada banyak kerja yg perlu dibereskan ...hari-hari yg cukup meletihkan. Ikan keli dh mula memasuki pasaran. So banyak ler kerja. Takde masa nk tido waktu siang. Nk kena telan jamu ni...

5 corat coret:

zai@umiaiman berkata...

semua jenis laksa sy sebat kak, huii meleh dah ayaq liuq nii

suealeen berkata...

salam kenal.. mai dari blog Azrina. hari ni berjalan je kerja saya. saya ni hantu laksa jugak. nak try laksa kuale yang orang dok sebut².

anyway, saya orang perak jugak, perak utara.

Rozlan Mohamed Noor (RMN) berkata...

Aku pilih laksa penang. Nak plak dengan aksesori penuh!! fuss

blogresipi berkata...

Laksa faveret kite nih...kat sini nak baut kena pakai ikan tuna dalam tin jer..pastuh bunga kantan n daun kesum langsung tadak..rindu nak mkn yg original mcm ni..huhuh

Noorma berkata...

Zai@ummiaiman-hantu laksa lah ni yer..laksa negeri mana paling best??

suealeen- salam kenal jugak wat sue..oh, orang perak utara yer..sebelah mana? bagan serai ker? kalo balik kg, exit la kuala kangsar, pekena laksa kuale dengan cendol dulu , pas tu baru teruskan perjalanan..he,he...

Rozlan - aku plak suka Laksam negeri ko !! he,he,he....

Blogresipi-cian, nk wat mcm mana kan, dh kat perantauan, takpe nanti bila dh balik Msia, makan puas2 yer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...