Resepi sup kali ini dibuat sendiri. Sebelum ni pernah beli sup bunjut untuk ikan, aku baca ramuan tu dan buat sendiri. Wallah..sama jer rasanya.
Bahan-bahan
>ikan (sukahati ler nk ikan apa, ikan merah, jenahak, dll)
>bawang merah *
>bawang putih *
>halia *(Bahan-bahan* dihiris halus)
>bahan penumis
>batang saderi
>ubi kentang
>karot
>cendawan
>air secukupnya
>garam, perasa
Cara-cara
1.Tumis bahan * bersama dengan rempah tumis hingga naik bau.
2.Masukkan air sebanyak mana yang dikehendaki.
3.Masukkan juga kentang dan karot untuk melembutkannya.
4.Bila kuah dh mendidih, masukkan ikan, diikuti sayuran lain. Biar kuah mendidih sekali lagi
5.Perasakan dengan garam dan serbuk perasa, kacau dan angkat. Siap
3 ulasan:
ok la, ok la ok la....
Pendek kata bila nak masak macam dlm pic tu.... ? nie nak datang nie bawak perut kosong... ! hehe
Sheikh, jangan risau, kalo datang umah kita ni, pasti akan balik dengan perut yang kenyang...tp kena bgtau awal2 la...
slurpppppp...sedapnye ikan siakap sup ni......bagus2....boleh nnt anta semangkuk ye...nak tang ekor....
Catat Ulasan