Sizzling Mee

Resepi, kopipes dr umah Hana... Den tabik spring la kat ko Hana, tengah mabuk-mabuk macam ni pun masih boleh ke dapur masak itu dan ini...kalo aku, mesti dh lembik dh...hanya minyak angin cap dua singa jadi peneman...he,he,he....
Bahan-bahan
>2-3 sanggul (gulung) yee mee
>5 ulas bawang putih
>5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
>1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
>3 biji cili kering- potong 2
>2 sudu besar sos tiram
>3 sudu besar kicap cair
>1 sudu besar kicap pekat
>1/2 in halia- hiris nipis
>Serbuk lada hitam
>garam- secukup rasa
>Beberapa titik Minyak bijan
>1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
>sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
1.Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2.Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3.Masukkan 2 cawan air.
4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam.
5.Biarkan mendidih.
6.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
7.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
8.Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
9.Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


Ulasan